CULISELE numirii fostului GENERAL SRI Stătescu în cabinetul lui Grindeanu. Ce rol are Sebastian Ghiţă

Au apărut culisele numirii lui Gabriel Stătescu, fostul general de brigadă din Cadrul SRI şi apropiat al lui Florian Coldea, în poziţia de consilier de stat în cadrul aparatului cabinetului Grindeanu.

Numirea lui Gabriel Stătescu a creat consternare în rîndul politicii româneşti, generalul SRI fiind numit de Grindeanu în cadrul cabinetului său după ce fostul oficial SRI a solicitat ieşirea la pensie. Numai că sursele din anturajul generalului au precizat că această cerere de ieşire la pensie a fost forţată de faptul că i s-au cerut explicaţii, în cadrul instituţiei, despre dezvoltarea programului SII Analytics, informează România Liberă. 

Şeful Guvernului a menţionat faptul că l-a luat consilier pe Stătescu pe IT şi cybersecurity “pe criterii de competenţă”, adăugând că-l cunoaşte  de pe vremea când  conducea Ministerul Comunicaţiilor.  

Conform sursei menţionate, Gabriel Stătescu a avut o relaţie strînsă cu Sebastian Ghiţă. Firmele IT ale omului de afaceri au avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu SRI. De fapt, povestea conţine un triunghi format din Sebastian Ghiţă, Florian Coldea şi Gabriel Stătescu, toţi fiind apropiaţi. 

Sistemul Informatic Integrat (SII), cunoscut şi sub numele de Programul SII Analytics, a fost creat în 2003, a devenit operaţional în 2006 şi se referă la inter-operabilitatea bazelor de date ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale a Vămilor, Ministerului de Justiţie - Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerului Dezvoltării - APIA, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Băncii Naţionale a României, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. 

La sfârşitul lunii ianuarie 2017., cinci organizaţii nonguvernamentale au trimis o plângere la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în legătură cu modul în care SRI a primit fonduri europene pentru Programul SII Analytics. Societatea Academică din România (SAR), Active Watch, Asociaţia Miliţia Spirituală, Asociaţia pentru Apărarea Drapturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (ApTi) sunt ONG-urile care au făcut sesizarea. În sesizare, reclamanţii precizează că există suspiciunea că SRI a fost favorizat înaintea şi în cadrul procedurii de licitaţie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), licitaţie la care a fost singurul ofertant. SRI a depus proiectul înainte de publicarea Ghidului solicitantului.