Fostul premier Victor Ponta va declanșa, în toamnă, o operațiune de racolare a parlamentarilor PSD și ALDE într-un nou partid care deschide ușa pentru o schimbare de Guvern.
Fost premier și președinte al PSD, Victor Ponta se va înscrie, la toamnă, în partidul “patriotic” PRO România condus de Daniel Constantin, fost lider ALDE exclus din propriul partid la fel ca Ponta.
“În special încerc să-i aduc alături de mine pe cei care, ca şi mine, au votat PSD, au votat ALDE, şi care acum sunt foarte dezamăgiţi. Sunt astfel de oameni, foarte mulţi”, a anunțat Victor Ponta, la Antena 3.
Planul lui Ponta este să formeze, cu ajutorul a aproximativ 20 de deputați și senatori PSD și ALDE, noi grupuri parlamentare. Fostul premier mizează pe faptul că stilul autoritar de conducere al președintelui PSD, Liviu Dragnea, și gafele coaliției de guvernare vor împinge cât mai mulți parlamentari în proiectul său politic.
Cu ajutorul noii grupări, Ponta va avea posibilitatea să țină în șah PSD-ul în Parlament, pentru că socialdemocrații vor avea nevoie de voturile noii formațiuni pentru a-și trece proiectele de lege.
Scenariul fericit
Surse apropiate de noua construcție politică au relatat EVZ că speranțele lui Ponta se îndreaptă către o posibilă răsturnare a actualului Guvern Mihai Tudose: parlamentarii care îl susțin ar vota o moțiune de cenzură depusă de opoziție, după care partidul PRO România va avea la dispoziție două variante. Fie intră la guvernare tot alături de PSD, dar într-o formulă „curățată” de apropiații actualului lider PSD Liviu Dragnea, fie se alătură unui proiect de dreapta alături de PNL.
PSD râde
Social-democrații nu-i dau nicio șansă lui Ponta. „A anunţat şi că sunt o mulţime de parlamentari socialdemocraţi care vor vota moţiunea de cenzură, fapt care nu s-a întâmplat”, a spus ieri secretarul general al PSD, Marian Neacșu, care a catalogat proiectul lui Ponta drept unul care „are un oarecare caracter aventuros”.
Fostul premier Victor Ponta Acestui partid i se va alătura și Forța Națională, partid naționalist condus de europarlamentarul Laurențiu Rebega, finul lui Constantin.
Tudose alungă profeția
Ponta a prezis că premierul Mihai Tudose va fi urmașul lui Liviu Dragnea la șefia PSD. “Eu cred că la un moment dat Tudose va prelua conducerea PSD. Este inevitabil”, a declarat el. “În niciun caz nu mă interesează aşa ceva”, a reacționat, ieri, prim-ministrul social-democrat. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, care asigură conducerea partidului cât timp Liviu Dragnea e plecat în vacanță, a asigurat ieri că Tudose nu vânează șefia partidului. “Nu cred că are un astfel de plan de carieră. Eu cred că, dacă Mihai Tudose ar fi avut un astfel de plan de carieră, nu era prim-ministru”, a explicat Neacșu.
Locomotiva PSD s-a prăbușit în sondaje
Răsturnarea propriului Guvern, protestele împotriva grațierii și articolele din presă despre vacanțele în Brazilia și afacerile familiei sale cu ferme de porci au provocat prăbușirea în sondaje a liderului PSD, Liviu Dragnea. „Sunt convins că domnia sa va reuşi să revină”, a spus ieri, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, întrebat despre diferența de procente dintre PSD și Dragnea. „În perioada de final a campaniei electorale, domnul Dragnea era foarte aproape de scorul partidului. Partidul pierde mult mai greu din avânt decât o persoană”, a adăugat acesta.
Paradoxul liderului
Paradoxal, în ciuda faptului că problemele de imagine ale lui Liviu Dragnea afectează automat și partidul, PSD susține că liderul său este încă o „locomotivă”. „Cel puţin eu simt lucrul acesta că Liviu Dragnea este în continuare locomotiva partidului”, a spus Neacșu.
Premieră
Fostul premier Victor Ponta a declarat că Dragnea are doar 15% în sondaje, o premieră negativă în istoria partidului. „Domnul Dragnea este o mare slăbiciune pentru PSD. În istoria PSD-ului Ion Iliescu a fost un pic înaintea partidului, Năstase, Geoană aveau o imagine foarte bună. E prima dată când partidul are 40% şi liderul are 15%, adică nu merge chestia asta”, a declarat Ponta, la Antena 3. El a adăugat că Dragnea era „un foarte bun număr doi” în PSD, însă acum este „un catastrofal număr unu”.