CULISELE modificării articolului care l-a salvat pe Dan Șova. Ludovic Orban: Ce e cu graba asta? MECANISMUL care i-a permis SENATORULUI PSD să scape de AREST

La plenul în care a fost modificat articolul 24 din Legea 96/2006, care l-a salvat pe Dan Șova de arestul preventiv, cei mai mulți parlamentari PNL au absentat. În ședința Birourilor Permanente Reunite dinaintea plenului reunit, liderul deputaților liberal, Ludovic Orban spunea că ”nu înțelege ce e cu graba asta”. Cum s-a putut produce în Senatul României cel mai rușinos moment din acest an.

”Domnule preşedinte, eu vă mărturisesc că sunt într-o situaţie în care mi-e foarte greu să înţeleg ce se întâmplă. Săptămâna trecută, Birourile permanente reunite au hotărât să sesizeze Comisia pentru Statut în vederea dezbaterii proiectelor legislative – patru la număr – pentru modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor, care sunt nemodificate de ani buni, deşi ele sunt neconstituţionale, pentru că art. 76 alin. (2) din Constituţie e în vigoare din 2003. Ce nu pot să înţeleg este: ce ne-a apucat graba asta? Eu nu zic, susţinem… facem plenul astăzi, dar mi se pare că este o grabă care nu are niciun fel de explicaţie logică şi raţională.

(…) Noi nu avem astăzi, Birourile permanente reunite, nu avem pe masă raportul la modificarea legii. De unde ştim noi ce s-a petrecut? Şi nici nu e regulamentar să înscriem pe ordinea de zi dezbaterea unui proiect de act normativ, atâta timp cât noi nu avem raportul Comisiei pentru Statut prezent aici. Pe ce ne bazăm? Că o să iasă aşa cum ne imaginăm noi?”, a spus Ludovic Orban, potrivit stenogramei ședinței BPR din 7 aprilie.

Convocarea parlamentarilor din vacanță, ”o lipsă de respect”

Pentru a masca faptul că proprii parlamentari au absentat de la modificarea statutului senatorilor și deputaților, PNL a invocat un complot al partidului de guvernământ. În prima parte a zilei, liberalii au cerut amânarea cu trei ore a ședinței susținând că PSD și Victor Ponta i-au împiedicat intenționat pe parlamentarii liberali din teritoriu să ajungă în Capitală. Mai mult, ei au spus, într-un comunicat, spre amuzamentul presei, că Victor Ponta a pus la cale un complot cu Tarom pentru a-i împiedica să ajungă la vot.

”2. Convocarea parlamentarilor de la ora… – cât e acum? – de la ora 13.56 până la 14.30 este o convocare care arată o oarecare lipsă de respect.

3. Există un program prestabilit, atât al Camerei Deputaţilor, cât şi al Senatului. Sigur că senatorii erau în vacanţă sau în activitate în circumscripţii. Eu zic să reflectăm asupra orei, pentru că vă spun un lucru: noi vom fi prezenţi şi vom susţine modificarea, în conformitate cu Constituţia, a Legii privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, dar cvorumul trebuie să-l asigure majoritatea parlamentară şi eu nu ştiu în ce măsură veţi avea capacitatea să asiguraţi cvorumul de şedinţă la plenul reunit. Ca atare, vă solicit să mai reflectaţi asupra orei la care facem convocarea plenului, astfel încât să avem garanţia că suntem prezenţi maximum de parlamentari ca să asigurăm cvorumul, pentru că noi ne dorim cu adevărat readucerea legii în haina constituţională”, a mai spus Ludovic Orban, potrivit stenogramei ședinței BPR Parlamentarii au modificat, pe 7 aprilie.

Statutul senatorilor şi al deputaţilor cu 292 de voturi "pentru" şi unul împotrivă, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen. Aproximativ 15 senatori şi deputaţi, de la toate partidele parlamentare, au stat mai multe ore în aeroporturile din Timişoara şi Iaşi, după ce două aeronave TAROM s-ar fi stricat, dar asta nu ar fi dus la lipsă de cvorum. Deși printre aleşii blocaţi în aeroport erau şi parlamentari de la alte partide, inclusiv PSD, PNL îi acuză pe social-democraţi că au blocat cursele TAROM cu care ar fi trebuit să ajungă în Capitală. În final, parlamentarii din teritoriu au ajuns și ei la vot.