Evenimentul Zilei > Politica > CULISELE ieșirii lui Predoiu din cursa pentru șefia PNL
CULISELE ieșirii lui Predoiu din cursa pentru șefia PNL

CULISELE ieșirii lui Predoiu din cursa pentru șefia PNL

Evenimentul zilei a aflat că retragerea prim-vicepreședintelui PNL, Cătălin Predoiu, din cursa pentru șefia partidului are la bază lipsa sa de susținere în interiorul formațiunii. Surse liberale au spus EVZ că mai mulți foști lideri din aripa fostului PDL l-au trădat pe Predoiu, împărțindu-se între taberele celorlalți doi candidați, Ludovic Orban și Cristian Bușoi.

"Unii își știau interesul propriu, știu că nu mai ies primari și vor să fie europarlamenri și au preluat steagul. Și au trădat PDL, nu în sensul că l-au trădat pe Predoiu, ci au trădat o idee de identitate care trebuie să existe în PNL atât de generos cu identitățile în interiorul lui. Ăsta e adevărul. Au trădat cei din Ardeal. Mizerabilă atitudinea pentru că au renunțat la ceea ce au propus. Atunci când Cătălin Predoiu a devenit candidat la funcția de președinte, a fost rezultatul unei înțelegeri între bărbați, între oameni mari, între oameni responsabili care nu aveau de dus pe Cătălin Predoiu într-o funcție, ci aveau de dus o imagine a unui președinte fără probleme, a unui președinte care știe ce înseamnă dimensiunea europeană. Ce au făcut ei acum? S-au întors la politica anilor '90, la piciorul broaștei", au explicat, pentru EVZ, surse fost democrat-liberale.

Înaintea ca Predoiu să facă anunțul retragerii, el s-a întâlnit cu fostul co-președinte Vasile Blaga și cu alți foști membri ai PDL. Actualul prim-vicepreședinte al PNL va dori în continuare să facă parte din structura de conducere a partidului.

"A avut ieri, în Capitală, până în ora 16.00, o întâlnire cu Blaga și cei din aripa fost pedelistă. Cred că a făcut o mișcare inteligentă pentru că și-a evaluat șansele.  Cu siguranță va fi candidat la o funcție în cadrul biroului. Dacă nu s-ar duce la prim-vicepreședinte, el ar considera că e un fel de retrogradare. Văzând încotro s-a dus Hava, Falcă și alți foști pedeliști de frunte, nu pot decât să bănuiesc că și Predoiu va face aceeași mișcare (susținere Orban – n.r.)", au precizat, pentru EVZ, surse din PNL.

În ceea ce privește susținerea unuia dintre candidați, Predoiu nu a luat încă o decizie în acest sens. El va avea mâine o întâlnire cu Ludovic Orban pentru a discuta aceste aspecte, iar Cristian Bușoi încă așteaptă un semn din partea acestuia.

Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, a anunțat, ieri, pe Facebook, că se retrage din cursa pentru președinția partidului, acuzând lupte interne. El a spus că proiectul pe care l-a propus pentru PNL nu este posibil în prezent. 

Nehotărârea PNL și la locale

Lipsa unei direcții clare este o problemă veche a liberalilor care nu a făcut decât să se accentueze după fuzinea PDL-PNL. De exemplu, la alegerilor locale liberalii s-au răzgândit de mai multe ori cu privire la candidatul pe care să-l susțină. Singurul aspect similar este că toți cei trei candidați care s-au înscris în competiție pentru șefia partidului au fost rând pe rând și candidații PNL pentru funcția de primar general al Capitalei. Prima oară co-președinții PNL de atunci, Vasile Blaga și Alina Gorghiu au căzut de acord asupra unei candidaturi a europarlamentarului Cristian Bușoi.

Apoi, la scurt timp, conducerea centrală a PNL decide să îl retragă pe Bușoi din cursă, după ce sondajele au indicat o cotă scăzută de popularitate în rândul electoratului. În locul său este desemnat Ludovic Orban, dar se retrage după punerea sa sub urmărire penală de către DNA. Totuși, candidatul de acum la șefia PNL și-a rezolvat problemele în Justiției. 

Marian Munteanu a urmat la rând pentru candidatura la Primăria Capitalei doar pentru că Blaga nu a reușit să-l convingă atunci pe Predoiu să intre în cursă. În cele din urmă, pe fondul unui val de critici din partea electoratului la adresa lui Munteanu, liderul liberalilor reușește să-l convingă pe Cătălin Predoiu să candideze împotriva Gabriela Firea, dar este o luptă pe care o pierde.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: