Culisele condamnării cu suspendare a generalului (R) Iulian Gherghe: „Cât anume a turnat?”

Culisele condamnării cu suspendare a generalului (R) Iulian Gherghe: „Cât anume a turnat?” Sursa: arhiva EVZ

Condamnarea la un an și 5 luni cu suspendare a generalului (R) Iulian Cristian Gherghe, fostul adjunct al serviciului de informații a Armatei, pentru delapidarea sumei de 180.000 de euro, stârnește ironii în mediul online.

Fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe a fost condamnat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Sentința de un an și cinci luni de închisoare cu suspendare a fost pronunțată de Curtea Militară de Apel Bucureşti.

Instanţa a mai dispus ca generalul să stea 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov. În această perioadă va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare. Acesta va lucre la Primăria comunei Cornetu sau la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu.

Sentința a stârnit ironii în mediul online

Sentința a provocat ironii în mediul online. Fostul purtător de cuvânt al STS, Daniela Tobă, a postat un lung text, pe Facebook, legat de acest subiect, speculând că pedeapsa minimă, a venit la schimb cu o delațiune despre foștii colegi.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Whoooaaa.... Îl mai ştiţi pe dom' gheneral care era numărul doi în informaţiile militare şi care a băgat botul la borcanul cu mierea fondurilor operative? Ei bine, l-a terminat instanţa, fraţior! I-a dat o condamnare exemplară, taman bună pentru ăia care au furat, fură şi vor mai fura din fondurile operative ale structurilor din sistemul naţional de securitate, da!

Iulian Cristian Gherghe a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare, bietul de el! Un an cu suspendare pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Şi cică instanta a mai dispus ca gheneralul sa urmeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr. 1 Cornetu. Vai, ce l-a pedepsit instanţa, băi, frate! Iar acum se duce la şcoala din Cornetu să-i înveţe meserie şi p-ăia mici”, a scris Daniela Tobă.

Onestitatea fostului general pusă sub semnul întrebării

Fostul purtător de cuvânt al STS a continuat în aceeași notă ironică arătând că generalul a delapidat din banii armatei pentru a-și achiziționa o casă. Ea se îndreabă din ce bani a reușit să-și achiziționeze casa, estimată la mai mult de 180.000 de dolari și, totodată să aibă suficienți bani ca să acopere prejudiciul pe care l-a produs. Totodată, Daniela Tobă speculează că pedeapsa minimă, primită de Iulian Gherghe se datorează unor delațiuni făcute împotriva foștilor colegi.

„Toate astea fiindcă a furat 180 000 dolari din banii DGIA, adicătălea banii armiei române, cu care şi-a cumpărat o casă. Un lucru interesant: procurorii spun că Gherghe a înapoiat toată suma furată. Bun aşa!

Din salariul lui de general meapenist a reuşit să îşi facă o ditamai vila care a costat ceva mai mult decît 180.000 de dolărei, şi după condamnarea cu suspendare a rămas omul cu vila şi a avut, în condiţiile în care uite că a avut suficienţi bănişori la saltea să şi returneze ce a furat. Mişto.

Mă uit la pedeapsa primită de general şi mă întreb cît a anume a turnat despre Hăpău şi despre alţii din MApN şi din afara instituţiei...”, a mai scris Daniela Tobă.

 

Pentru ce a fost condamnat Iulian Cristian Gherghe

Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General. El a fost acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare. În acest scop, fostul general a falsificat mai multe înscrisuri oficiale pe care le-a folosit pentru a-și șterge urmele. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Procurorii au precizat că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.

Iulian Cristian Gherghe a primit o condamnare pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.