Cui îi lasă Geoană partidul

Odată cu lansarea liderului PSD în cursa pentru Cotroceni, se fac şi calcule privind succesorul. Indiferent de scorul alegerilor, social-democraţii ar putea avea un alt preşedinte.

Mircea Geoană a fost propus, ieri, oficial, de Consilul Naţional al PSD pentru rolul de candidat la Preşedinţia României. Maestru de ceremonii a fost chiar Ion Iliescu. „Vă fac această propunere cu convingerea că Mircea Geoană are şi potenţialul şi capacitatea de învăţare necesare pentru această misiune de înaltă răspundere”, a spus el în uralele a aproape 10.000 de PSD-işti. Că va ajunge sau nu la Cotroceni rămâne de văzut, însă Mircea Geoană va trebui să lase cuiva partidul. Ştie acest lucru şi se gândeşte la un succesor.

În spatele scenei unde candidatul Geoană savurează apalauzele şi uralele a început deja o bătălie în surdină pentru şefia PSD. Primul care şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua partidul este Adrian Năstase. Nu este singurul însă care îşi face calcule. Miron Mitrea ar putea fi şi el un pretendent. Recent, şi-a anunţat intenţia ca, la primul Congres, să candideze contra lui Geoană.

Şi Viorel Hrebenciuc, obişnuit să gândească viitorul cu şapte paşi înainte, analizează câteva variante. Având în vedere influenţa sa în partid şi, mai ales, asupra baronilor locali, va avea un cuvânt important de spus. Nu există lider PSD, central sau local, care să nu îşi facă planuri privind influenţarea alegerii viitorului şef al partidului. Scenariul „fericit” Dacă Mircea Geoană ajunge la Cotroceni, susţin voci din PSD, el va avea suficientă forţă să-şi impună succesorul. Ca de obicei, la alegerile din PSD va fi un vot controlat de sus şi vor conta „în ţelegerile” dintre şefii de or ga nizaţii. De asemenea, şi influenţa unor lideri centrali precum Hrebenciuc, Mitrea, Năstase şi Iliescu. Oricât de puternic ar deveni Geoană ca preşedinte al României, negocierile între grupurile de putere din PSD nu vor putea fi evitate. În privinţa succesorului, Geoană păs trează deocamdată discreţia.

„E prematur să discutăm despre acest lucru. Să nu punem căruţa înaintea cailor”, a spus el, întrebat dacă are în vedere pe cineva anume pentru a prelua partidul. Liderii PSD apropiaţi de Geoană spun că succesorul său se va alege chiar din acest mic „cerc de încredere”. Un potenţial succesor din „cercul de încredere” al liderului social - democrat şi aflat în plină ascensiune în partid este Dan Nica. Funcţiile de vicepremier şi ministru de interne îi asigură o bună poziţie de start.

Potrivit unor surse din partid, acesta ar putea fi chiar premierul desemnat de eventualul preşedinte al României, Mir cea Geoană, să conducă noul guvern. Alţii îl văd pe Cristian Diaconescu drept un posibil preşedinte al PSD. El nu mai face parte, în acest moment, din „cercul lui Geoană”, dar este bine văzut de un pol important de putere din PSD: tandemul Hrebenciuc-Vanghelie. Ambii l-au sprijinit să ajungă ministru de externe, în ciuda rezervelor lui Geoană.

Diaconescu spune însă că nu este interesat de şefia partidului, în condiţiile în care surse din PSD susţin că, în urmă cu câteva luni, Hrebenciuc l-a tatonat pe această idee. Un alt lider PSD împins de ambiţia de a deveni şef este Liviu Dragnea care, după demisia din fruntea Internelor, a intrat într-un con de umbră. Vicepreşedintele PSD şi „baronul de Teleorman” s-ar mulţumi şi cu postul de numărul 2, ca secretar general al partidului. O altă variantă vehiculată în PSD este aceea ca preşedintele să fie ales din zona tinerilor care s-au impus, de genul Victor Ponta. Veşnicul Năstase

Singurul care şi-a dezvăluit clar intenţia de a-l înlocui pe Geoană dacă acesta va ajunge la Cotroceni este Adrian Năstase. „Dacă mă vor sprijini colegii mei, da”, a răspuns, miercuri seara, Năstase la Realitatea TV, întrebat dacă va candida pentru şefia PSD. După perioada de dizgraţie, el a cunoscut o spectaculoasă revenire în partid, ceea ce-i asigură şanse bune să preia şefia PSD.

Relaţiile sale cu liderii vechi ai partidului rămân însă fracturate. Mulţi dintre cei care se află în jurul lui Geoană sunt foşti colaboratori ai săi. Printre aceştia nu există apetenţa de a-l readuce în fruntea partidului, printre altele şi de teama răzbunării acestuia pentru trădările anterioare. Scenariul „nefericit”

În caz de eşec la prezidenţiale, susţin voci din PSD apropiate chiar de Geoană, acesta îşi va depune mandatul. Adversarii săi spun că va fi obligat să plece. Tra diţional, cei care au pierdut alegerile, şi-au pierdut şi scaunul de şefi la partid. Adrian Năstase şi Călin Popescu- Tăriceanu sunt cele mai recente exemple. Un contra exemplu este Ion Iliescu.

El a revenit ca preşedinte al PSD după ce a pierdut alegerile prezidenţiale din 1996, dar a ratat funcţia, în 2005, după ce i-a expirat ultimul mandat la Cotroceni.Sunt voci în partid care susţin că Geoană ar putea rămâne preşedintele PSD chiar dacă va pierde prezidenţialele. Argumentul este următorul: actualul pre şe dinte al social-democraţilor ar putea fi preferat faţă de alternative precum Adrian Năstase sau Miron Mitrea.

Slăbit de înfrângerea la pre zidenţiale, Geoană ar putea fi un şef comod pentru baronii locali. A ceştia ar putea prefera un şef pe care să-l domine, care să le satisfacă solicitările şi să le dea mână libe ră în faţa unuia care s-ar impune şi ar încerca să reaşeze polii de putere din partid.

„Dacă mă vor sprijini colegii mei, voi candida la şefia PSD. (...) Un partid cum es te PSD nu poate fi condus de o persoană, ci de o e chipă. Şi într-o astfel de echipă e nevoie de oameni cu profile şi cu op ţiuni diferite.” Adrian Năstase, preşedinte CN al PSD

PLANURI DE PREZIDENŢIABIL Altă majoritate, alt premier Dacă ar ajunge, într-o zi, preşedinte al României, Mircea Geoană ar schimba actualul guvern PDLPSD. Aceasta este prima pro misiune electorală pe care o face liderul PSD, proaspăt lansat ieri în calitate de pretendent pentru Cotroceni. El a vorbit miercuri seară de cele câteva variante pe care le ia în calcul, în eventualitatea că va câştiga prezidenţiabilele. „Nu orice alegere prezidenţială înseamnă automat schimbarea unei majorităţi, dar poţi să ai în vedere o recalibrare a respectivei majorităţi, poţi să ai în vedere o nouă majoritate”, a declarat Geoană, la o emisiune la Antena 3. Preşedintele PSD a confirmat astfel discuţiile care se poartă la vârful partidului.

Printre scenariile luate în calcul de liderii socialdemocraţi se află schimbarea premierului actual cu unul PSD. Dacă Geoană ar ajunge preşedinte, el ar putea cere reprezentanţilor PDL să accepte formarea unui guvern condus de un premier de la PSD. Acesta este şi înţelesul „recalibrării” de care a vorbit Mircea Geoană. În cazul în care democrat-liberalii nu acceptă această variantă, PSD se va reorienta spre găsirea unei alte majorităţi, cu PNL şi UDMR. Mircea Geoană a condiţionat continuarea colaborării cu PDL de loialitatea acestui partid şi de renunţarea la Traian Băsescu. „Loialitatea PDL-ului faţă de acest Parteneriat pentru România este pentru mine testul decisiv.

Dacă loialitatea PDL este mai mare pentru Traian Băsescu decât pentru această majoritate, atunci această majoritate nu mai are rost să continue. Dacă sunt fideli faţă de acest angajament faţă de România, evident acest lucru poate să continue, evident cu o recalibrare, ţinând cont că e un alt preşedinte care influenţează jocul politic”, a spus Geoană ca şi cum se vede deja şeful statului.

Citiţi şi: EDITORIALUL EVZ: Pionieratul lui Mircea Geoană

"Boala României se numeşte Traian Băsescu"