Cu steguleţele Rusiei şi Găgăuziei la secţiile de votare. Strategia Kremlinului de a înclina în favoarea sa rezultatul alegerilor prezidenţale din Republica Moldova

Moldovenii transportaţi pentru alegeri la Minsk/ Colaj Unimedia

După ce a investit milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova, în turul doi al alegerilor prezidenţiale Moscova a adoptat o altă strategie pentru a înclina balanţa voturilor din străinătate în favoarea sa. De această dată, Kremlinul a organizat mobilizarea fără precedent a moldovenilor aflaţi în Federaţia Rusă pentru a-şi exercita dreptul la vot.

Autorităţile ruse, cu ajutorul principalei sale marionete, penalui fugar Ilan Şor, au organizat transport gratuit pentru moldovenii cu drept de vot la secţiile de votare nu doar din Moscova, dar şi din Belarus şi Turcia.

De această dată, organizatorii au sfidat şi mai mult legea, distribuid moldovenilor care votează steguleţe ale Rusiei şi Găgăuziei.

Potrivit statisticilor comparative, electoratul moldovenesc din Federaţia Rusă este mai leneş faţă de cel al diasporei din Occident, care în cea mai mare parte votează pentru un candidat pro-european.

La alegerile prezidenţiale din 2020 votul din diaspora din Occident a asigurat victoria candidatului pro-european. Iar la referendumul din 20 octombrie 2024, votul moldovenilor din Occident a salvat parcursul european.

Alegeri prezidenţiale. Moldoveni duşi cu avionul la Minsk

Presa din Rusia a publicat imagini video cu un avion plin cu cetățeni moldoveni, care zboară spre Minsk, Belarus, pentru a vota în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale, care se desfășoară astăzi.

Pasagerii din avion arată în faţa camerei paşapoartele şi susţin că merg să-şi exercite dreptul la vot.

Este un caz fără precedent şi se presupune că moldovenilor le-a fost achitată călătoria la Minsk pentru ca să voteze candidatul susţinut de Kremlin.

Pentru prima dată la secţia de votare din Minsk s-u format cozi.

Cozi la secţia de votare din Minsk/ Sursa foto: FB Alina Anghel

Cozi interminabile la secţiile de votare din Turcia

În strategia Kremlinului au fost incluse şi secţiile de votare din Turcia. În premieră, la secţiile de votare din Turcia s-au format cozi. În special, rândul este mare la secţia de votare din Istanbul.

Există suspiciuni că moldovenilor din Rusia le-a fost organizat transportul gratuit cu avionul la în Turcia pentru a vota candidatul pro-rus.

Mai mult, moldovenilor veniţi să voteze la Istanbul le-au fost distribuite steguleţe cu culorile Federaţiei Ruse şi ale autonomiei găgăuze.

Secţia de votaredin Istanbul/ Sursa foto: Captură video

Sute de moldoveni trimişi în vacanţă forţată

O altă cale de a asigura votul în favoarea candidatului pro-rus a fost trimiterea forţată la baştină a moldovenilor care muncesc în Rusia. Autorităţile ruse le-au achitat călătoriile moldovenilor cu condiţia ca să voteze pentru un anumit candidat.

Revenirea moldovenilor din Rusia a fost organizată pe două căi – de Sud şi de Nord.

Drumul de Sud prevede transportul gratuit cu avionul până la Istanbul. După care, le-au fost puse la dispoziţie autocare care i-au adus acasă, traversând Bulgaria şi România. Presa de la Chişinău a relatat, cu referinţă la surse din poliţia de frontieră, despre mai mulţte autocare cu moldoveni care au revenit din Rusia pe la punctul de trecere Albiţa-Leuşeni.

Drumul de Nord este terestru. Moldovenii au fost transportaţi din Rusia cu autocarul, traversând frontiera rusă prin Belarus.

Eşecul din Letonia

Autorităţile ruse au organizat deplasarea moldovenilor cu drept de vot şi în ţările UE. Doar că aici au dat greş. Astfel, mai multe autocare cu moldoveni din Rusia au fost întoarse la frontiera ruso-letonă.

Portalul Unimedia a scris, cu referinţă la unul dintre pasageri, că la punctul de control Burachki-Terekhovo, autobuzele sunt oprite și trimise înapoi. Decizia este justificată prin „existența unei amenințări la adresa securității UE”.

„Ne-au luat toate alimentele interzise: carne, salamuri, pește etc. Au lăsat oameni doar cu pesmeți și apă. Apoi a început interviul cu primul șofer, a durat trei ore, apoi cu al doilea – tot trei ore.

Avem al doilea tur al alegerilor duminică, așa că va trebui să mergem să votăm la ora 8:00, înainte să se dovedească faptul că am votat undeva în Grădina Edenului lui Borrell”, a relatat unul dintre pasagerii dintr-un autocar.

Autocare cu moldoveni oprite la frontiera cu Letonia/ Sursa foto: martori oculari

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău susține că „deciziile de admitere rămân la discreția autorităților letone”.

Câţi moldoveni se află în Rusia

În ultimii ani, numărul moldovenilor din Rusia a scăut simţitor.

Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Institutul de Analiză Socială și Prognoză al Academiei Ruse de Economie și Administrație Publică sub președintele Federației Ruse, la începutul lunii mai 2022, numărul cetățenilor moldoveni rezidenți temporar în Rusia constituia doar 76 645 de persoane.

Ceea ce este de două ori mai puțin decât un an în urmă, de 4 ori mai puțin decât în luna mai 2019 și de 7,5 ori mai puțin decât în 2014, când numărul moldovenilor aflați pe teritoriul Rusiei depășea 500 de mii de oameni.

La moment, în Rusia s-ar afla temporar în jur de 40.000 de cetăţeni aui Republicii Moldova.

Un impact l-a avut liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. O altă cauză este războiul din Ucraina. Salariile din Rusia nu mai sunt atractive pentru moldoveni, dintre care mulţi au plecat după câştig în UE.

Cum au votat moldovenii din diasporă în primul tur de alegeri prezidenţiale

În primul tur, Maia Sandu a câștigat detașat în diaspora, fiind preferată de moldovenii din 33 din cele 37 de țări în care au fost organizate secții de votare.

Din cele aproape 240.000 de voturi valabile din străinătate, 70,7% au fost pentru candidata PAS, președinta Maia Sandu. Pe locul doi a fost liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi (14,6%), iar pe trei – candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo (8%).

Stoianoglo a câştigat în Rusia, Turcia și Bulgaria, iar Renato Usatîi - în Israel.

În Rusia, Stoianoglo a luat peste 4.600 de voturi, Usatîi - peste 1.000 de voturi, candidatele independente Irina Vlah și Victoria Furtună - aproape 900 și, respectiv peste 700 de voturi, iar Sandu - doar 450.

În schimb, Sandu a învins în Belarus, aliatul apropiat al Moscovei. La singura secție, de la Minsk, aproape 90 de moldoveni au votat pentru candidata PAS, iar Stoianoglo s-a plasat pe locul doi, cu 65 de voturi.