Cu românul la psiholog

Numărul celor care fac psihoterapie a crescut în ultimii ani, dar din păcate mulţi ajung la medic în stadii avansate ale bolii.

Numărul românilor care-şi tratează problemele psihice cu ajutorul specialiş tilor este în creştere. Cu toate acestea, procentul celor care solicită ajutor profesionist este mult prea mic faţă de cât ar trebuie să fie. Specialiştii apreciază că maximum 30% dintre cei care au nevoie de consiliere psihologică fac şi acest demers. Din păcate, majoritatea ajung la terapeut în stadii avansate, când sunt depăşiţi de situaţie.

Specialiştii recomandă psihoterapia de la semne aparent inofensive. Drept urmare, nu te diagnostica singur şi nu pune pe seama temperamentului coleric izbucnirile frecvente de furie, de exemplu. Mai bine solicită şi părerea unui specialist.

Mediul social poate îmbolnăvi psihicul

Neîmplinirile personale şi profesionale sau certurile din familie pot duce la apariţia tulbură rilor psihice, avertizează psihiatrii. „Factorul social joacă un rol important în apariţia unei boli. Doar cinci, maximum zece la sută din problemele psihice au substrat genetic“, subliniază Alexandru Paziuc, medic primar psihiatrie la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc. Astfel, este posibil ca persoanele care au crescut într-o familie dezbinată sau care au un serviciu solicitant şi locuiesc într-un oraş aglomerat să aibă probleme psihice.

Specialiştii apreciază că majoritatea românilor trec prin perioade dificile cel puţin o dată în viaţă. Din cauza lipsei de informaţii, doar o mică parte dintre aceştia cer ajutorul unui specialist.

„Tinerii au început să vină din proprie iniţiativă“

Mulţi români consideră că pot fi priviţi cu reticenţă de cunoscuţi dacă fac terapie, spun psihologii. „Populaţia României confundă uşor psihologul cu psihiatrul. Românii nu ştiu ce face unul şi ce face celălalt şi, drept urmare, nu ştiu când este cazul să li se adreseze“, explică psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institut din Bucureşti. Cu toate acestea, în ultimii ani, specialiştii au observat o creştere a adresabilităţii în cabinetele de psihoterapie.

„Această tendinţă nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni, dimpotrivă, este un indicator ce reflectă conştientizarea necesităţii serviciilor psihologice într-o societate în continuă schimbare”, apreciază George Gojgar, psihoterapeut. Profilul persoanei care face psihoterapie s-a schimbat şi el în ultimii ani.

„Acum ajung persoane tinere din proprie iniţiativă, nu cum se întâmpla după Revoluţie, când erau aduse cu forţa de părinţi. Am mai observat că procentul femei-bărbaţi este mai echilibrat decât înainte, când veneau preponderent persoane de sex feminin“, comentează Augustin Cambosie, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie. DIFERENŢE

Psihologul este deseori confundat cu psihiatrul

Psihologul este primul specialist căruia trebuie să i te adresezi în cazul în care ai o problemă de natură psihică. „Psihologul face o evaluare aplicând anumite teste de depresie, anxietate etc. şi observă tendinţa spre patologie“, spune psihiatrul Alexandru Paziuc. În timp ce psihologul se ocupă de tulburările uşoare, cum ar fi depresia, atacurile de panică şi anxietatea socială, psihiatrul se ocupă de tulburările grave, care necesită medicamentaţie, cum ar fi psihozele, depresiile majore sau schizofrenia.

„Un motiv care ar trebui să te ducă la psihoterapeut ar fi şi faptul că nu mai reuşeşti să faci faţă anumitor emoţii, iar acestea durează de ceva timp şi sunt prea intense. De asemenea, este cazul să vezi un psiholog dacă ai probleme în relaţiile interpersonale, te înfurii şi mulţi îţi atrag atenţia asupra acestui lucru etc.“, adaugă psihologul Bogdana Bursuc. Un divorţ sau o relaţie de cuplu neîmplinită, cu multe certuri, impun o vizită la psiholog. „În momentul în care se consideră că o persoană are dificultăţi de adaptare majore, psihoterapeutul poate colabora cu un medic psihiatru pentru stabilirea unui plan de tratament medicamentos. Colaborarea dintre medicul psihiatru şi psihoterapeut este recomandată atât pentru depăşirea crizei, cât şi pentru reintegrarea socială a persoanei”, precizează psihoterapeutul George Gojgar. În funcţie de problemă, o terapie poate dura de la câteva luni, până la câţiva ani. Tratamentele făcute de psihiatru, care implică şi medicamente, au nevoie de un timp mai îndelungat.