Pe 8 februarie, firmele fostului acționar dinamovist au fost silite de instanțe să predea Primărie Capitalei tot fondul locativ preluat de la ICRAL-uri. Afacerea de 1,2 milioane de lei pe an era ultima care mai funcționa din imperiul omului de afaceri
Vestea că omul de afaceri Vasile Turcu ar fi încercat să se sinucidă a căzut ca un trăsnet și imediat a început căutarea posibilelor explicații pentru un asemenea gest. Pe lângă informațiile din viața de familie – destul de agitată – a afaceristului, apar date și despre dezastrul din companiile sale. Ultima sursă sigură de venituri era fondul locativ uriaș - câteva mii de spații comerciale și locuințe – din București, pe care Vasile Turcu le administra prin intermediul a trei firme.
Lovitura finală a primit-o pe 8 februarie, adică acum mai puțin de o lună, când i s-a respins, la Tribunalul București, ultima contestație prin care spera să păstreze afacerea administrării fondului locativ. Decizia privește predarea a peste 2200 de spații comerciale, administrate prin Romvial, Orizont și Titan Al.
Suma primită nu era mare, dacă o comparăm cu cifrele de afaceri din firmele de construcții, dar cum Romconstruct era prinsă în ultimul timp într-o plasă de executări silite, pierderea fostelor ICRAL-uri poate fi privită ca ultima mare lovitură încasată de averea lui Turcu.
În raportul Curții de Conturi pe anul fiscal 2015, se spune că firmele lui Turcu încasau, doar din această afacere, suma medie de 1,2 milioane de lei pe an.
Afacerea fostelor ICRAL-uri, ultima lovitură primită de Turcu
Vasile Turcu a fost somat de curând să predea imobilele Primăriei Capialei, după ce a pierdut definitiv procesele cu Administraţia Fondului Imobiliar Bucureşti, instituţie care gestionează apartamentele, vilele şi spaţiile comerciale aflate în patrimoniul Municipalităţii. Somația a venit pe 12 februarie, cu două săptămâni înainte de tragicul eveniment.
Concret, Vasile Turcu a cumpărat trei din fostele ICRAL-uri ale Municipalităţii și astfel că a ajuns să gestioneze, în numele AFI, mii de imobile prin societăţile: Romvial (fostul ICRAL sector 1), ORIZONT (fostul ICRAL sector 6) și TITAN AL (fostul ICRAL sector 3).
Numai că, pe 8 februarie 2017 acesta a pierdut definitiv, fiind luată măsura de executare a societăţiilor, în vederea predării înapoi către Primărie a tuturor imobilelor pe care Turcu le gestiona. Potrivit surselor EVZ, doar prin Romvial erau administrate 765 de spaţii comerciale şi locuinţe. În ceea ce priveşte celelalte două societăţi, ele gestionau aproape 1400 de spaţii şi locuinţe.
Notificare la jumătatea lunii trecute
Potrivit surselor EVZ, cele trei societăţi ale lui Turcu au fost somate la jumătatea lunii trecute să înceapă procesul de predare a imobilelor, iar în perioada aceasta urma să se înceapă predarea-primirea, după ce societăţile au răspuns solicitării AFI. Imediat după Revoluţie, în 1990, societăţile de stat care administrau imobilele Municipalităţii s-au privatizat în mare grabă. Ele se numeau ICRAL-uri (întreprinderi de construcţii, reparaţii și administrare locativă). Ulterior, acestea au ajuns să încaseze, în fiecare an, milioane de lei drept comisioane pentru activitatea prestată, deși statul rămăsese proprietarul de drept al imobilelor.
Probleme financiare acute încă din 2013
Deși pozau în familia de milionari fără probleme, soții Turcu erau urmăriți de ani buni de executori. Am găsit un proces de executare silită pentru suma de 444.000 euro, deschis de Unicredit Leasing Corporation IFN, în baza unei ipoteci imobiliare din 22 aprilie 2013. Se pare că la acea dată soții Turcu au ipotecat mai multe bunuri imobiliare, dar în executarea asta era în discuție un apartament de 4 camere dintr-un bloc aflat pe strada Ion Câmpineanu, lângă Piața Universității. Decizia de executare silită a fost încuviințată pe 10 decembrie 2014. Interesant este că reporterul nostru care s-a dus ieri la adresă a aflat că apartamentul a rămas în posesia soților Turcu. Până în vară au avut chiriași, dar de câteva luni este gol. Chiar săptămâna trecută, din cauza unei defecțiuni la canalizare, Elena Turcu a fost la apartament.
Ipoteză: Vasile Turcu are coastele rupte din cauza manevrelor de resuscitare
Vasile Turcu, fostul finanţator al echipei de fotbal Dinamo, aflat în stare gravă la Spitalul Floreasca după ce şi-a pus ştreangul de gât, avea puls în momentul în care a fost găsit de medici, dar creierul nu îi era oxigenat.
Scene de groază, miercuri dimineaţă, în imensa vilă de pe bulevardul Nicolae Caramfil din Sectorul 1 al Capitalei. Elena Turcu, soţia fostului acţionar al echipei de fotbal Dinamo, şi-a găsit soţul spânzurat în sala de sport de la subsolul casei . Speriată, femeia a sunat de urgenţă la 112: „Veniţi repede, nu mai respiră!“. Era ora 11:08. În imobil se mai afla şi menajera. La numai câteva minute, la poarta vilei şi-a făcut apariţia un echipaj de paramedici.
Vasile Turcu a fost găsit pe jos, cu ştreangul de gât. Au acţionat imediat la manevrele de resuscitare pentru a-l ţine în viaţă. Întrucât persoana care a sunat la 112 nu a specificat faptul că este vorba despre o strangulare, aceştia au fost nevoiţi să sune imediat după un medic. O ambulanţă SMURD de la Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă Florească, echipată cu medici, a intervenit şi a continuat resuscitarea.
Inima lui Vasile Turcu bătea. Din informaţiile furnizate de apropiaţi ai anchetei, Turcu a suferit o ştrangulare (glasgow 3) în urma căreia creierul nu a mai fost oxigenat, deşi inima pompa. Tot potrivit acestora, apariţia fracturilor costale provin de la manevrele de resuscitare intense, efectuate din momentul în care a fost găsit şi până ce a ajuns la spital. „ Din practică se ştie că la orice manevră de resuscitare pot apărea fracturi costale“, a declarat un medic pentru EvZ.
La închiderea ediţiei, starea lui Vasile Turcu era foarte gravă, anumite surse suţinând că este chiar în moarte cerebrală.