O plimbare prin vechiul oraş Pompei va fi posibilă, săptămână aceasta, mulţumită unui covor pe roţi dezvoltat de cercetătorii europeni. Aceasta este o platformă în mişcare care dă impresia unei "plimbări obişnuite" în orice direcţie, relatează BBC.
Platforma, denumită covor cibernetic, este construită din mai multe curele care formează un plan ce se derulează la nesfârşit de-a lungul a două axe. Oamenii de ştiinţă au combinat platforma cu un sistem rotativ şi un soft virtual care recrează oraşul Pompei.
Sistemul oferă o zonă de plimbare de 4,5 metri în lungime cu 4,5 metri în lăţime şi care se mişcă destul de rapid încât să permită practicarea jogging-ului la o viteză de doi metri pe secundă.
"Aceasta este prima platformă omni-direcţională care permite plimbarea aproape naturală", a declarat doctorul Marc Ernst, liderul grupului de cercetători de la Institutul de Cibertică Biologică "Max Planck", din Tubingen, Germania.
Pltforma cântăreşte 11 tone şi este formată dintr-o serie de motoare de 40 de kilovaţi care pot mişca o greutate de şapte tone.
"Mărimea platformei contează foarte mult", a explicat Ernst. "Dacă o faci prea mică trebuie să ai grijă la fiecare pas pe care îl faci. Te simţi ca şi cum ai merge pe gheaţă. Tocmai de aceea cu cât e mai largă banda cu atât mai bine", a completat acesta.
"Pentru a face cât mai naturală plimbarea nu poţi face platforma mai mică de şase metri în lungime cu şase metri în lăţime", a adăugat Ernst.
Totodată, cercetătorii au combinat platforma cu un sistem de căşti virtuale care dau impresia unei plimbări sau unei alergări în diverse lumi 3D. Acest sistem foloseşte mai multe camere de luat vederi care pot depista poziţia individului.
"Folosim aceste realităţi virtuale pentru a studia comportamentul indivizilor. Vrem să studiem cum diferite semnale senzoriale sunt folosite de creierul uman pentru a genera reprezentare unui loc. Cum creăm imaginea mentală a unui oraş când îl vedem pentru prima oară? vrem să aflăm ce informaţii sunt folosite de indivizi pentru a crea această imagine şi cum sunt ele combinate", a declarat doctorul Ernst.
Echipa de cercetători crede că această tehnologie poate fi folosită în jocuri, educaţie, arhitectură, recuperare medicală şi pentru plănuirea dezastrelor.
(14:05)