Cu ce idee s-a întors Dodon după întâlnirea cu Rogozin. Vrea să îi decoreze pe separatiștii transnistreni!

Cu ce idee s-a întors Dodon după întâlnirea cu Rogozin. Vrea să îi decoreze pe separatiștii transnistreni!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, iese la rampă cu o nouă idee cel puțin inedită: vrea să îi decoreze pe paramilitarii transnistreni și pacificatorii ruși aflați pe teritoriul republicii separatiste. Inițiativa vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Dodon s-a întâlnit cu vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, cel căruia România i-a refuzat intrarea în spațiul aerian pentru a ajunge la o ceremonie în Transnistria. Intenția lui Dodon este criticată de juriștii de la Chișinău care spun că dorința lui subminează suveranitatea țării.

Intenția lui Igor Dodon de a decora paramilitarii transnistreni și pacificatorii ruși încalcă grav Constituția Moldovei. Iar dorința șefului statului subminează suveranitatea și inviolabilitatea țării. Este concluzia analiştilor din Republica Moldova.  Specialiștii spun că decorarea paramilitarilor transnistreni și a pacificatorilor ruși nu are nicio bază juridică. Iar gestul lui Igor Dodon este calificat drept o provocare la adresa victimelor Războiului de la Nistru din 1992.

„Un act ilegal, evident, din simplul motiv că misiunea sau forţele paramilitare din stânga Nistrului, formate de către liderii din Tiraspol, ar recunoaşte o ilegalitate. Am considerat inoportună, în opinia noastră, decorarea reprezentanţilor forţelor de pacificare, care nu-şi îndeplinesc misiunea în modul corespunzător.”

Potrivit experților, militarii ruși din stânga Nistrului au încălcat de mai multe ori legislația Republicii Modvova. La începutul anului 2012, un pacificator rus l-a omorât pe tânărul Vadim Pisari, iar anchetatorii din Federația Rusă au refuzat să colaboreze cu cei din Moldova în investigarea cazului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un an mai târziu, așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol au efectuat mai multe percheziții ilegale în orașul Bender. Iar anul trecut, armata rusă a publicat anunțuri în presa din stânga Nistrului privind recrutarea, prin contract, a tinerilor în cadrul forțelor de menținere a păcii. Prin oferirea decorațiilor, președintele ar recunoaște forțele paramilitare ilegale, cum sunt cele din stânga Nistrului.

De cealaltă parte, Igor Dodon susţine că analiza elaborată de Asociația Promo-LEX este una tendenţioasă: “Consider că în 25 de ani, misiunea de pacificare a fost una de succes şi perfect legală, conform acordurilor internaţionale semnate”.

În ceea ce priveşte intenţia de a-i decora pe militarii transnistreni, Dodon a schimbat macazul, menţionând că este doar o idee care ar putea fi luată în calcul după reunificarea ţării. „Planific să decorez militarii moldoveni. Pe lângă aceștia, mi-am propus să decorez și militarii transnistreni și pacificatorii ruși, dacă vor dori ei. Aceasta e un semn că noi prețuim mult această misiune.”

Poziţia Preşedinţiei se bate cap în cap cu cea a Guvernului şi Parlamentului. La sfârșitul lunii iulie, Legislativul a votat o Declarație privind retragerea armatei ruse. Documentul a fost adoptat cu votul a 61 de deputați.