Evenimentul Zilei > Politica > CTP a dat cu liberalii de pământ. O țară întreagă a rămas uimită de ce a putut spune
CTP a dat cu liberalii de pământ. O țară întreagă a rămas uimită de ce a putut spune

CTP a dat cu liberalii de pământ. O țară întreagă a rămas uimită de ce a putut spune

PNL a ajuns „să zgrepțene acum la poarta PSD”, pe fondul acțiunilor președintelui Klaus Iohannis și liderului Florin Cîțu, în opinia lui Cristian Tudor Popescu. De altfel, situația nu este una nouă, susține jurnalistul, care a criticat aspru atitudinea liberalilor. Este o „condiție firească și neschimbătoare a liberalilor post `89”, care au format un „partid atârnător de PSD”. Din cauza „prostiei și trufiei”, PNL a ajuns să își piardă din valoarea de odată, motiv pentru care riscă să aibă o soartă pecetluită, asemănătoare PNȚCD. Numai că acest lucru nu ar fi o pierdere pentru România, a spus, miercuri, CTP.

Referirea la PNL ca la un partid al Brătienilor „e o glumă”, a spus Cristian Tudor Popescu, făcând referire la istorica politică din ultimii 30 de ani. „Vechiul PNL a fost un partid, cu părțile lui bune și rele, dar un partid doctrinar, conturat ideologic și ales ca atare de electoratul său. PNL-ul contemporan a fost votat doar ca alternativă la „comuniștii” PSD și, de fiecare dată, a guvernat agățându-se de „comuniști”.

PNL și-a pierdut valoarea din cauza „prostiei și trufiei”

Între 2000 și 2004, a susținut din parlament guvernul Năstase. Din 2005 până în 2008, rocada, guvernul minoritar Tăriceanu a fost susținut de PSD. În 2009, PNL Crin Antonescu l-a sprijinit în finala prezidențialelor pe candidatul PSD pierzător Mircea Geoană, sperând să i-l atașeze pe Klaus Iohannis ca premier. Apoi, n-au mai avut de cine să se atârne și au rămas pe dinafară până în 2012, când, din nou s-au lipit de PSD în USL-ul Ponta-Antonescu. Încă o dată, se despart în 2014 de PSD și, în consecință, nu mai ajung la Palatul Victoria decât în toamna 2019, cu ajutorul unor dezertori de la PSD.

Iar în clipa de față, după 8 luni de guvernare cu premier PNL, Ciolacu îi transmite lui Cîțu că are agenda încărcată și că o să se întâlnească cu el, ca să discute scoaterea de ceafă a PNL din rahat de către PSD, când îi va permite timpul.

Liberalii, pe urmele PNȚCD. „Nu va fi o pierdere”

În mai bine de trei decenii, PSD a fost la guvernare 70% din timp. Principala explicație este pseudoopoziția la PSD pe care a întreținut-o numitul Partid Național Liberal, împiedicând astfel afirmarea unei opoziții autentice, cu valoare de alternativă.

Puterea, fie și aparentă, a contat mereu pentru așa-zișii liberali mai mult decât ideologia. Putere pe care n-au fost în stare s-o păstreze din prostie și trufie.

„Ministeriul Agriculturei, Comerțului și Lucrărilor Publice a inventat un meșteșug sau o negustorie nouă – nu știm bine ce o fi – care se numește «pomologia». Dacă ministeriul voiește să zică cultura pomilor prin acel cuvânt, atunci îi recomandăm încă câteva compuneri tot atât de ingenioase. În loc de patologie să zică bologie (de la boală), în loc de cranioscopie – capologie, în loc de botanică – tufo sau buruionologie și, în fine, în loc de zoologie – dobitocologie. Mai cu seamă această din urmă știință e foarte necesară pentru a cunoaște regnul liberalilor”, scria Mihai Eminescu.”, a comentat Cristian Tudor Popescu pe Republica.ro.

Jurnalistul a precizat că România nu va suferi o foarte mare pierdere din punct de vedere politic în cazul în care PNL va ajunge să aibă soarta PNȚCD. Ba mai mult, s-ar putea să fie un câștig, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.