CSM: Viorica Costiniu poate judeca în continuare dosarele DNA

Chiar dacă se află într-o "aparentă incompatibilitate", Costiniu are voie să judece dosarele DNA, chiar dacă soţul său a fost reţinut de procurorii Direcţiei.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit că Viorica Costiniu, soţia fostului judecător Florin Costiniu trimis în judecată pentru fapte de corupţie de procurorii anticorupţie, nu ar trebui să se abţină atunci când judecă la Curtea de Apel, dosare ale DNA. Hotărârea vine în contextul în care procurorii anticorupţiei au cerut CSM, în urmă cu câteva luni, să ia măsurile necesare pentru a înlătura suspiciunile de imparţialitate în legătură cu Viorica Costiniu, judecător în cadrul secţiei a II-a Penale a Curţii de Apel Bucureşti.

Nu i se poate imputa nimic Solicitarea a fost analizată de inspecţia judiciară, concluziile acesteia fiind că soţia inculpatului Costiniu participă la soluţionarea dosarelor instrumentate de DNA, aceasta nu reprezintă o abatere disciplinară, judecătorului nu i se poate cere să se abţină şi că faptul că soţul ei este judecat într-un dosar al DNA se poate aprecia, "că doamna judecător se află într-o stare de aparentă incompatibilitate". Cu egalitate de voturi, patru la patru, secţia pentru judecători a Consiliului a stabilit că fosta preşedintă a AMR se poate pronunţa în continuare pe dosarele DNA.

Costiniu nu vede conflict de interese  Motivele eliberării au fost dintre cele mai diverse: "marea majoritate a imaginilor sunt fără chipul lucrătorului de poliţie, care nu poate fi identificat", "bancnotele nu se pot distinge", "nu se poate stabili titlul cu care s-au dat" sau "menţiunile din procesele-verbale întocmite de investigatorul sub acoperire nu se coroborează în totdeauna cu celelalte probatorii". Acestea sunt doar câteva dintre motivele enumerate de judecătoarea Viorica Costiniu în documentul prin care îşi argumentează decizia ca opt dintre poliţiştii de frontieră de la Vama Albiţa, puşi sub acuzare de anchetatorii anticorupţie pentru luare de mită şi contrabandă cu ţigări, să fie cercetaţi în libertate.

Potrivit Legii 303/2004, judecătorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazuri care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare generale ale societăţii. Cererea Direcţie vine în contextul în care Viorica Costiniu a eliberat în primăvara acestui an opt poliţişti de frontieră, printre care şi şeful poliţiei de frontieră Albiţa. Acesta a fost singurul "lot" de poliţişti şi vameşi care nu a fost încarcerat pentru 29 de zile din întreaga "captură" de poliţişti şi vameşi a DNA. Nu distinge bancnotele Motivele eliberării au fost dintre cele mai diverse: "marea majoritate a imaginilor sunt fără chipul lucrătorului de poliţie, care nu poate fi identificat", "bancnotele nu se pot distinge", "nu se poate stabili titlul cu care s-au dat" sau "menţiunile din procesele-verbale întocmite de investigatorul sub acoperire nu se coroborează în totdeauna cu celelalte probatorii". Acestea sunt doar câteva dintre motivele enumerate de judecătoarea Viorica Costiniu în documentul prin care îşi argumentează decizia ca opt dintre poliţiştii de frontieră de la Vama Albiţa, puşi sub acuzare de anchetatorii anticorupţie pentru luare de mită şi contrabandă cu ţigări, să fie cercetaţi în libertate.