CSM vrea să întocmească o bază de date cu judecătorii și procurorii interceptați de DNA

CSM vrea să întocmească o bază de date cu judecătorii și procurorii interceptați de DNA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută constituirea la nivelul instituției a unei baze de date care să conțină toate cercetările, inclusiv interceptări, și dosarele penale care s-au făcut pe numele magistraților.

O primă discuție pe această temă a avut loc săptămâna trecută în Comisia nr.1 „Legislație și cooperarea interinstutițională” a CSM, în contextul dezbaterii raportului Inspecției Juridice privind „respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorității Judecătorești în cauzele de competența DNA vizând magistrați sau în legătură cu acestea”, la inițiativa judecătoarelor Gabriela Baltag și Mirela Oprina și a reprezentantului societății civile Victor Alistar. Motivul invocat este cel al apărării independenței justiției precum și cererea președinților de tribunale în acest sens făcută la întâlnirea lor de la Hunedoara.

Asociația Magistraților din România s-a raliat demersului făcut cei trei membri ai CSM care au cerut Inspecției Judiciare punerea la dispoziție de urgență, dar în regim de nepublicitate, a listei cu magistrații care au avut dosare penale la DNA, așa cum Raportul Inspecției Judiciare a dezvăluit.

„Aceste date vor releva dacă, în pofida celor susținute în spatiul public, în ultimii ani, de magistrați și de persoane din afara sistemului de justiție, activitatea DNA a fost atât de în litera și spiritul legii încât să nu lase nicio șansă existenței Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, arată AMR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Precedentul SIPA

„Propunerea pe care am înaintat-o împreună cu colegii Baltag și Oprina se referă strict la măsurile care ar trebui luate pentru a asigura independența magistraților. Practic, gândiți-vă la arhiva SIPA, unde multe dosare și date nu sunt de găsit. Cei mai mulți dintre judecătorii sau procurorii cercetați în cauze penale nici nu au știut că au făcut obiectul interceptărilor. Raportul despre care facem vorbire nu este o bază de date, ea se limitează la lista cu numele judecătorilor și procurorilor cercetați și a dosarelor clasate. Discuția s-a amânat pentru o întâlnire viitoare. Nu există oponenți ai creării acestei liste, nimeni nu s-a exprimat împotriva acesteia, dar lucrurile trebuie discutate și clarificate sub aspectul apărării independenței Justiției”, a declarat Victor Alistar pentru „Evenimentul zilei”.