Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. CSM a avizat NEGATIV revocarea din funcție a lui LAZĂR. Breaking News

Autor: | | 0 Comentarii | 30828 Vizualizari

Zi decisivă la CSM. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dezbate luni propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

UPDATE 7. Procurorii din CSM au hotărât să avizeze negativ propunerea ministrului Justitiei de revocarea din funcție a procurorului general al României. Decizia a fost luată cu 5-1 dintre voturi.

Avizul urmeaza sa fie motivat, iar ulterior transmis Ministerului Justitiei. Ultimul pas va fi transmiterea cererii de revocare si a avizului consultativ al CSM catre președintele României.

UPDATE 6. Augustin Lazăr consideră că propunerea formulată de Tudorel Toader de revocare a sa din funcţie este una nelegală, întrucât ministrul Justiţiei „nu are competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere”, şi solicită Secţiei pentru procurori a CSM să emită un aviz negativ în cazul acestui demers.

„Cu referire la propunerea de revocare formulată de ministrul Justiţiei, (...) solicit Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii emiterea unui act negativ, întrucât propunerea este nelegală, raportul de evaluare şi rezultatul acestuia - propunerea - sunt vădit nelegale, iar motivele pentru care s-a cerut revocarea din funcţie sunt nelegale şi netemeinice. Propunerea este vădit nelegală, întrucât ministrul Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv competenţa de a evalua profesional procurorul general, nu a respectat dispoziţiile legale privind evaluarea profesională a procurorului general, a invocat motive prin care şi-a depăşit atribuţiile legale şi a încălcat dreptul la apărare în această procedură vădit nelegală şi părtinitoare. (...) Propunerea de revocare este nelegală, pentru că ministrul Justiţiei nu are competenţa funcţională de a evalua personal procurorii cu funcţii de conducere, această competenţă aparţine Secţiei pentru procurori a CSM”, a declarat Lazăr, la şedinţa Secţiei pentru procurori.

El îl acuză pe ministrul Tudorel Toader că induce neîncrederea în sistemul judiciar.

„Există o largă conspiraţie şi se fac o mulţime de ilegalităţi în aşa fel încât să se producă, să fie o completare a discursului public al politicienilor al căror punct de vedere nu mă îndoiesc că îl reprezintă în calitate de persoană numită politic în această funcţie. Prin urmare, asistăm la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractări. (...) Domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă de judecată (...), dar una care instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă (...). Vă mărturisesc că am ales armele judiciare, armele dreptului, pentru că şi în România există justiţie, şi în România trebuie să se poată face dreptate, chiar şi cu un magistrat, şi mă simt foarte trist să aflu că orice chestiune aş întreprinde, oriunde m-aş duce, există o mare bănuială de o mare conspiraţie care ar putea să fie pusă la punct acolo şi că precis va fi ceva, o insinuare pentru soluţia posibilă care va fi acolo. Nu mă aşteptam de la ministrul de Justiţie al ţării mele. Nu mă aşteptam la asemenea poziţii. Cu atât mai puţin cu cât este profesor universitar şi mă aşteptam la o anumită conduită decentă”, a afirmat procurorul general.

Acesta a arătat că ministrul Justiţiei nu face ''un minim efort de cooperare loială''.

„Există avizul Forumului Procurorilor de la Roma, există rapoartele MCV, există rapoartele GRECO, există rapoartele Comitetului drepturilor omului de la Geneva şi în toate se promovează ideea independenţei profesionale la procurori. Ei bine, domnul ministru ne duce acum cu câţiva zeci de ani înainte, eu nu-mi amintesc prea bine vremurile acelea, când vrea să ne sugereze că procurorul ar trebui să meargă şi să ia lumină de la Ministerul Justiţiei, în contextul în care ministrul Justiţiei nu face un minim efort de cooperare loială, face cu cine crede că prezintă interes pentru poziţia politică pe care domnul ministru o reprezintă. Ei bine, suntem totuşi în mileniul III, mă îndoiesc că acest punct de vedere pe care îl promovează domnul ministru şi care îmi este mie atribuit ca un defect, opusul acestui punct de vedere, ar putea avea succes în mileniul III”, a menţionat Augustin Lazăr.

UPDATE 5. Tudorel Toader a declarat ce anume i-a reproşat lui Lazăr în cadrul audierii de la CSM.

„DNA a generat trei conflicte de natura constituţională. Ce ai făcut ca să îndrepţi asta?”

„Ai ieşit să spui asta?”

„Nu, ai ieşit şi ai spus că DNA este o unitate de elită.”

„Ce-i spui unui om care a stat 1, 2, 3 ani în puşcărie?!”

„Ca să te condamne un judecator ai o premisă a unei cercetări penale trimisă de un procuror.”

„De ce nu ţi-ai dat sema că omul ăla pe care îl trimiţi în judecată este nevinovat?!”

UPDATE 4. La debutul şedinţei, Tudorel Toader a avut un schimb de replici cu vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, în care ministrul Justiţiei a precizat că avizul Consiliului este unul consultativ.

„Astăzi, Secţia pentru procurori urmează a analiza, cu opinia ambelor părţi, şi va emite avizul conform aşa cum este prevăzut în procedura legală”, a anunţat Codruţ Olaru.

„O precizare - raportul conform legii. Dar avizul este consultativ”, l-a întrerupt Toader.

„Din păcate”, i-a răspuns Codruţ Olaru.

„Din păcate. Ar trebui să nu fie deloc”, i-a replicat Toader.

UPDATE 3. Tudorel Toader, i-a spus procurorului general Augustin Lazăr, la CSM, că, în momentele cheie, a fost plecat în străinătate şi l-a acuzat că ''pune piedici'' funcţionării Secţiei de investigare a magistraţilor, înfiinţată recent în cadrul Parchetului General.

Tudorel Toader a prezentat, luni, în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM, motivele pentru care solicită revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

„Procurorul general, în momente cheie, importante, a fost ba în China, ba în Africa de Sud, ba în altă parte. Vă provoc să vă dovedesc faptul că vă place funcţia de general şi e firesc probabil, dar în acelaşi timp aţi delegat foarte multe atribuţii de serviciu. Le-aţi delegat fără să le exercitaţi. Aţi spus că aveţi un adjunct care se ocupă. În planificarea activităţii dumneavoastră nu este trecută şi aprobarea pe mandatele de siguranţă naţională, din care nu ştiu dacă aţi semnat ceva în toată perioada şi aţi lăsat pe altul. Dumneavoastră probabil aţi semnat doar prin excepţie”, a spus Toader, în timpul şedinţei.

Ministrul Justiţiei i-a reproşat procurorului general că s-a opus de la început înfiinţării Secţiei de investigare a magistraţilor, iar acum pune piedici funcţionării acesteia.

„Vehement aţi contestat înfiinţarea Secţiei speciale. Curtea Constituţională a spus că este o problemă de oportunitate, că nu contează dacă cei care anchetează sau verifică sesizările la adresa procurorilor sunt sub umbrela DNA sau a Ministerului Public. V-aţi opus vehement acestei soluţii, chiar dacă CCR a spus că este treaba legiuitorului. Dumneavoastră aţi spus: 'Eu, ca procuror general, nu sunt de acord'. Dar ce, aveţi competenţe în materie de legiferare? Cei care sunt în Secţie spun că nu au fax, că nu au telefon, că nu au grefiere, că nu au cele necesare desfăşurării activităţii. Dacă este adevărat, şi vom verifica, le puneţi piedici obiective în desfăşurarea activităţii”, a precizat Toader.

UPDATE 2. Tudorel Toader a spus la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanşării acestei proceduri este şi cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader a spus că e inadmisibil acest lucru, întrucât iniţial Lazăr dezaproba protocoalele.

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI