CSM nu o vrea pe Monica Şerbănescu şef la DNA

Candidata la şefia DNA a primit aviz negativ din partea Consiliului imediat după ce senatorii au votat ca acesta să numească conducerea Parchetelor.

Şefii Parchetelor vor fi numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului justiţiei, şi nu de preşedintele României, ca până în prezent. Aşa au stabilit ieri senatorii din Comisia juridică. Modificările aduse de aceştia legii privind statutul magistraţilor - prin votul PSD, PNL, PC şi PRM - au provocat deja nemulţumirea Comisiei Europene. Pentru a intra în vigoare, noile reglementă ri trebuie votate de plenul Senatului şi promulgate de Traian Băsescu.

Decizia senatorilor-jurişti a precedat avizul negativ dat de Secţia de procurori a CSM propunerii ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, de a o numi pe consiliera sa Monica Şerbănescu la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în locul lui Daniel Morar. Hotărârea CSM a fost adoptată cu patru voturi „împotrivă“ şi trei „pentru“. În consecinţă, dacă preşedintele Băsescu va ţine cont de propunerea de ieri a CSM, Morar va conduce în continuare DNA. Şi asta, cel puţin până la expirarea perioadei de interimat ori până când o altă propunere a ministrului Predoiu va primi „undă verde“ de la Cotroceni. Răzbunarea Noricăi Nicolai Amendamentul la statutul magistraţilor care i-a luat din atribuţii şefului statului a fost iniţiat de Norica Nicolai, preşedintele Comisiei juridice, căreia Băsescu i-a refuzat postul de ministru al justiţiei. Modificarea legislativă a fost adoptată cu şapte voturi „pentru“ (PSD, PNL, PC şi PRM) şi două „împotrivă“ (PDL şi UDMR). Prezent la dezbaterile din comisie, Predoiu a pledat şi el pentru întărirea rolului CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a evitat să se pronunţe. „Eu nu pot să spun mai mult decât ceea ce spune Constituţia României“, a declarat acesta la Rădăuţi. Potrivit articolului 134 din Legea fundamentală, „CSM propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii“. Critici din partea Comisiei Europene Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a avertizat ieri că noile reglementări contravin solicitărilor UE. „Menţinerea actualei proceduri de numire şi revocare a procurorilor este unul dintre obiectivele de referinţă, convenite de Comisia Europeană şi de autorităţile de la Bucureşti“, a precizat Gray pentru „Evenimentul zilei“. După criticile lui Gray, Sergiu Andon, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a avut o ieşire fără precedent, într-o declaraţie la Realitatea TV: „Acest purtător de cuvânt al CE devine tot mai obraznic“. Şerbănescu, faultată de Kovesi Câteva ore mai târziu, la CSM, Secţia de Procurori a început dezbaterile pe marginea propunerii ministrului Predoiu de înlocuire a şefului DNA. Şedinţa a fost supravegheată de Thomas Barnes, reprezentant al Comisiei Europene, şi de Laura Ştefan, reprezentant al Iniţiativei pentru o Justiţie Curată. Dezbaterile au început cu un discurs al candidatei la şefia DNA, Monica Şerbănescu, care s-a caracterizat drept „un procuror curat, integru, incomod de corect“.

Discursul lui Şerbănescu a fost întrerupt de mai multe ori de procurorul general Codruţa Kovesi. Între cele două a urmat un schimb de replici tăioase. Kovesi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Monicăi Şerbănescu de a rezista la stresul pe care-l presupune funcţia de şef al DNA, în condiţiile în care, în mai anul trecut, aceasta îi explica procurorului general că sănătatea sa este precară.

Afirmaţia era susţinută de o serie de acte medicale care atestau că aceasta trebuie să evite efortul fizic şi emoţional. „Era o situaţie de moment“, a încercat să o combată Şerbănescu. Ministrul justiţiei a fost singurul care nu a ezitat să o susţină pe Monica Şerbănescu, deşi aceasta a evitat să răspundă concret la mare parte dintre întrebă rile adresate de membrii CSM privind măsurile pe care le va lua pentru eficientizarea şi credibilizarea DNA, pe care ea însăşi le-a reclamat. (A contribuit Adrian Cochino) Monica Şerbănescu candidată la şefia DNA: "Pentru ocuparea acestei funcţii ar trebui să fiu un magistrat cu înţelepciunea lui Solomon, răbdarea lui Hristos şi logica lui Aristotel."