Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dezbătut rapoartele Inspecţiei Judiciare referitoare la respectarea regulilor privind soluţionarea cu celeritate a dosarelor având ca obiect savârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul silvic. Datele statistice arată un fenomen de creştere a infracţionalităţii specifice la Curţile de Apel Alba Iulia, Bacău, Cluj şi Iaşi.
La nivel naţional, în perioada anilor 2012-2014, au fost înregistrate 1991 de dosare din care au fost soluţionate 1809. ”Constatând o creştere a fenomenului infracţional în materia reglementată de Codul silvic, Secţia pentru judecători a Consiliului a hotărât că se impune un tratament ferm, adecvat creşterii numărului de infracţiuni, din partea tuturor organelor statului competente în acest domeniu. Analizând actele normative, a considerat că legislaţia corespunde necesităţii reactive a statului”, se arată în comunicat.
Niciun vinovat
”De remarcat este faptul că nicio persoană juridică nu a fost trimisă în judecată pentru infracţiuni silvice. În privinţa activităţii instanţelor, în urma verificărilor s-a constatat soluţionarea cu celeritate a cauzelor, sancţiunile aplicate fiind amendă penală sau pedeapsa închisorii. Cu toate acestea un număr de 50 de dosare au o durată de soluţionare mai mare de 2 ani”, se mai arată în analiza CSM.