CSM vine cu detalii despre magistrații respinși de Klaus Iohannis. Deși au depus declarații pe propria răspundere că nu au colaborat cu serviciile de informații, încă se așteaptă răspunsurile de la CNSAS.
CSM anunță că nu au fost primite răspunsuri de la CNSAS privind colaborarea magistraților propuși în funcții de conducere la DNA, DIICOT și Parchetul General cu serviciile de informații înainte de 1990 în termenul legal, însă procurorii au depus declarațiile pe proprie răspundere potrivit cărora nu au fost colaboratori.
Klaus Iohannis a respins, miercuri, numirea în funcția de procuror șef al DNA a Adinei Florea, precum și numirea altor procurori în funcții de conducere la marile parchete, printre care și pe cea a Giorgianei Hosu la DIICOT.
Președintele a făcut anunțul printr-un comunicat de presă, menționând că la baza deciziei a stat articolul 48 din legea 303/2004.
Articolul invocat de președinte se referă la magistrații care au făcut parte din serviciile de informații sau care au un interes personal e influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.
Articolul 48, alin. (10)-(12), din legea 303/2005 arată că:
„(10) Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.
(12) Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifica şi comunica, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.