Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunțat în legătură cu expresia folosită de „Augustin Lazăr” în discursul său - „inculpați de rang înalt”, susținând că există indicii de încălcare a codului deonotologic.
CSM susține că formularea „inculpaţi de rang înalt” a fost folosită la plural, cu toate că Lazăr s-ar fi referit doar la fostul ofiţer SRI,Daniel Dragomir, care a chemat procurorii la audieri în Comisia parlamentară.
„Respectarea limitelor impuse de această obligaţie de rezervă (de exprimare a magistraţilor) nu poate conduce la o îngrădire necondiţionată a libertăţii de exprimare, CEDO afirmând în jurisprudenţa sa că un nivel ridicat de protecţie a libertăţii de exprimare, care este asociat cu o marjă de apreciere restrânsă a autorităţilor, va fi, în mod normal acordat în cazul în care afirmaţiile au legătură cu un subiect general de interes precum funcţionarea sistemului judiciar. (...) S-a apreciat că trebuie să se ţină seama de toate circumstanţele concrete în care au fost făcute afirmaţiile, precum şi de calitatea specifică pe care o are domnul Augustin Lazăr, şi anume procuror general al PÎCCJ”, se arată în motivarea plenului CSM.
„Judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate”, se mai arată în motivarea CSM.
CSM arată în document că plenul Consiliului a apreciat faptul că declarațiile făcute de Augustin Lazăr au vizat opinia procurorului general referitoare la situația procurorilor invitați la audieri în fața Comisiei Comune permanente a Camerei Deputaților și a Senatului, fiind efectuate „în acord cu rolul Ministerului Public în societate, în concordanţă cu dispoziţiile art. 131 alin. 1 din Constituţia României”, potrivit Mediafax.ro.
Motivarea mai arată totuși și faptul că formularea „inculpaţi de rang înalt” se referea la un fost ofiţer SRI care chema la audieri procurori.