Un procuror anchetator care în urmă cu patru ani a fost pensionat forțat de la DNA, ar vrea să se întoarcă la Parchetul Anticorupție, dar CSM nu a fost de acord cu cererea. În 2012, Mariana Alexandri (foto) a văzut pe propria piele puterea binomului SRI-DNA.
Mariana Alexandru a fost lucrat la DNA mai mulți ani și a anchetat dosare grele, cu nume importante de pe scena politică, cum ar fi Adrian Năstase, Elena Udream Cătălin Voicu și Monica Iacob Ritzi. Toate aceste dosare s-au finalizat cu pedepse cu închisoare cu executare, în cazul celor nominalizați mai sus.
În 2012, vechea conducere a DNA a dorit ca Mariana Alexandru să plece de la DNA, prin demisie. Sursele noastre spun că tensiunea a atins cote alarmante în momentul în care procurorul Alexandru a găsit pe masa lui de lucru o demisie, care trebuia doar semnată, fapt cu care aceasta nu a fost de acord.
În aceeași zi, din dispozițiile procurorului Călin Nistor au fost încetate și detasarile ofițerilor de poliție judiciară cu care lucra Mariana Alexandru, respectiv Gheorghe Gabriel și Constantin Morari.
Aceleași surse au precizat și faptul că la câteva ore de la momentul la care a găsit demisia scrisă pe birou, în jurul orelor 18.00, Mariana Alexandru s-a întors în DNA pentru a-și semna demisia, astfel cum a fost obligată de la vârful parchetului, mărturia acestor relatării fiind chiar imginile surprinse de camere de supraveghere din zona.
Deranjați probabil de atitudinea fostei procuroarea DNA Mariana Alexandru, și crezând că nu va da curs solicitărilor lor, procurorii DNA i-au deschis în aceeași zi, la orele prânzului, dosarul penal nr. 364/P/2014 în care s-a dispus începerea urmării penale pentru infracțiuni precum abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului sau sustragere ori distrugere de înscrisuri. Vă vine sau nu să credeți, DNA a suspectat-o pe Mariana Alexandru că l-ar fi favorizat pe fostul premier Adrian Năstase! În cele din urmă, Mariana Alexandru a acceptat să plece de la DNA și să se pensioneze.
Ulterior, magistratul a lucrat ca și consilier al procuroului șef DIICOT și a dorit să se întoarcă la DNA. Numai căm cererea a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii în data de 6 noiembrie, pe motiv că aceasta nu respectă cerințele de fond, și anume că nu ”s-a fundamentat dacă solicitant este în măsură să-și continue activitatea în condiții corespunzătoare”.