S-a elucidat MISTERUL? CSM explică de ce a fost REFUZAT ministrul Justiției. DEZVĂLUIRI ȘI JUSTIFICĂRI în problema ARHIVEI SIPA

CSM vine cu o serie de lămuiri şi explică de ce l-a refuzat pe ministrul Justiţiei când acesta a cerut detaşarea unui magistrat cu certificat ORNISS, având în vedere informaţiile identificate în spaţiul public cu privire la modul de constituire a comisiei de inventariere a arhivei SIPA. Reamintim că cel care a făcut primul dezvăluirile privind arhiva SIPA a fost jurnalistul Dan Andronic care a devoalat în Evz faptul că mai multe documente au fost copiate din arhiva SIPA, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie la care a participat și judecătorul Cristi Dănileț. Precizăm și faptul că urmare dezvăluirilor, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a confirmat copierea a peste 3000 de file din arhiva SIPA și faptul ca acolo au patruns persoane fără certificat ORNIS.

Reamintim că Evenimentul Zilei a publicat, în premieră, o serie de dezvăluiri cu privire la Arhiva SIPA, locul în care s-au acumulat informații despre viața magistraților, precum și despre ordinele emise de Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, relevante pentru modul în care a gestionat destinele Serviciului de Informații pe care l-a avut în subordine și ale cadrelor care au activat în el.

ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Seria AUDIERILOR continuă. LISTA GREILOR chemați să dea explicații - News Alert!

 

"Încă de la bun început, viziunea iniţiatorului acestui demers de ordin administrativ a fost în sensul că această comisie de inventariere să nu aibă în componenţă şi magistraţi.

În acest sens sunt relevante dispoziţiile art. 2 alin.1, 2 şi 5 din HG nr.410/9 iunie 2017, privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, conform cărora:

„alin.1 - Comisia este alcătuită dintr-un număr de 5 persoane, numite prin ordin al ministrului justiţiei. Doi dintre membrii Comisiei sunt din cadrul Ministerului Justiţiei, unul dintre membri este din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar ceilalţi doi sunt propuşi de către Secretariatul General al Guvernului.

ARHIVA SIPA, O „BOMBĂ CU CEAS”. Procurorul şef al DIICOT, dezvăluiri de ultimă oră!

alin.2 - Instituţiile prevăzute la alin. (1) vor propune fiecare câte un supleant, care vor fi numiţi prin ordin al ministrului justiţiei.

alin.5 - (5) Membrii Comisiei şi supleanţii acestora trebuie să aibă, potrivit legii, autorizaţie de acces la informaţii clasificate secrete de stat.

Solicitarea adresată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei, la data de 19 iunie 2017, de desemnare a unui magistrat cu certificat ORNISS pentru a fi detaşat în Ministerul Justiţiei, a fost formulată în aceeaşi perioadă (mai-iunie 2017) în care, domnul ministru a dipus încetarea de îndată a detaşărilor tuturor magistraţilor din Ministerul Justiţiei, cu explicaţia că activitatea specifică Ministerului Justiţiei nu presupune expertiza unor magistraţi.

Date fiind aceste împrejurări, întrucât detaşarea unui magistrat în interiorul sau în afara sistemului judiciar presupune acordul prealabil scris al acestuia, iar solicitarea ministrului justiţiei viza detaşarea unui magistrat deţinător al certificatului ORNISS, Consiliul Superior al Magistraturii a informat Ministerul Justiţiei asupra nevoii de acordare a unui termen rezonabil pentru a putea chestiona corpul magistraţilor, în vederea identificării unui poteţial candidat care să corespundă profilului solicitat. Aceste demersuri au părut a rămâne evident fără obiect la momentul la care ministrul justiţiei a numit Comisia pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva D.G.P.A., la data de 12 iulie 2017.

Ţinând cont de aceleaşi circumstanţe şi, în principal, de dispoziţiile normative sus menţionate, analizând solicitarea ministrului justiţiei de detaşare a unui magistrat aflat în activitate în Ministerul Justiţiei pe o perioadă de 3 ani, Comisia nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională” din cadrul CSM a apreciat că o asemenea detaşare nu se impune, în raport de faptul că Hotărârea Guvernului nr.410/2017 nu include în componenţa acestei comisii un reprezentant desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Astfel se explică minuta Comisia nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională” din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la neincluderea unui magistrat printre membrii care alcătuiesc astăzi această comisie de inventariere", explică CSM, potrivit stiripesurse.ro.

Toader, despre vizitatorii din arhiva SIPA

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, declara în luna iunie 2017 că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS, dar că aşteaptă de la conducerea ORNISS toate datele ”cu nume, prenume şi CNP”.

”Eu ştiu ca au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS. Nu pot da răspunsuri de la mine, am făcut adresa la ORNISS să îmi dea nume, prenume, CNP al vizitatorilor şi acum, ajungând în birou, o să întreb în ce stadiu este răspunsul. Atunci voi trimite la procuror datele şi voi face public”, a declarat luni, Tudorel Toader.

Guvernul Grindeanu a emis o hotărâre de guvern prin care s-a stabilit desecretizarea arhivei SIPA şi a două rapoarte şi o anexă ale comisiilor anterioare.