Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, joi, că declaraţiile făcute pe 14 februarie de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind respingerea solicitării de ridicare a imunităţii parlamentare a senatorului Varujan Vosganian, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.
"Plenul Consiliului a apreciat că declaraţiile preşedintelui Senatului României au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aşa cum sunt protejate de art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei", se arată într-un comunicat al CSM, transmis Agerpres.
În comunicat se mai precizează că Inspecţia Judiciară a fost sesizată, în vederea efectuării verificărilor privind declaraţiile lui Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o hotărâre a CSM din 19 februarie.
CSM reaminteşte, totodată, că este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia "de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea".
Declarația lui Tăriceanu
Într-o democraţie parlamentară, opiniile politice nu pot să fie cenzurate de nimeni, a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, referindu-se la constatările Inspecţiei Judiciare conform cărora o serie de afirmaţii ale sale au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei.
"Cred că într-o democraţie, cum este şi România, într-o democraţie parlamentară, opiniile politice ale cetăţenilor, şi bineînţeles că aici includ şi opiniile politice ale parlamentarilor, iar in ceea ce mă priveşte în dubla calitate, de senator şi de preşedinte al Senatului, nu pot să fie cenzurate de nimeni. Subliniez, am libertatea să-mi exprim punctul de vedere politic asupra funcţionării statului şi a instituţiilor din componenţa sa", a declarat Tăriceanu, la Senat.
El a precizat, marţi, că nu este vorba de imunitate.
"Este vorba de libertatea de expresie şi libertatea opţiunilor politice şi a aprecierilor politice în calitate de parlamentar, pe care am dreptul şi obligaţia să le fac, aşa încât aceste declaraţii nu constituie în niciun fel vreun amestec sau vreo ingerinţă de orice fel. Aceste aprecieri le putem face cu toţii, le poate face presa, le pot face cetăţenii simpli şi le fac şi eu, bineînţeles, ori de câte ori consider că e necesar", a adăugat Tăriceanu.
Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat că afirmaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost de natură să afecteze independenţa justiţiei.