CSM şi CCR ar putea opri modificarea Codurilor penale. Ce înseamnă conflictul juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice

Efectele modificării Codului penal prin Ordonanţă de Urgenţă ar putea să fie oprite printr-o Decizie a CCR dacă CSM sesizează, potrivit Constituţiei, Curtea Constituţională cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice. Deznodământul atârnă însă de preşedintele CCR, care poate prelungi dezbaterea finală la 20 de zile, suficient timp ca Ordonanţa să-şi producă deja efectele.

Pasul 1. Procedura poate să fie declanşată de preşedintele CSM, care trimite o cerere de soluţionare către CCR. Conflictul juridic de natură constituţională între autorităţi publice se referă, potrivit jurisprudenţei Curţii, nu la conflicte politice, ci la încălcarea sau nerespectarea de către anumite autorităţi a atribuţiilor legale care decurc din Constituţie şi care ar putea să ducă la blocaje instituţionale prin depăşirea competenţelor.

Pasul 2. După ce primeşte solicitarea, preşedintele CCR cere părţilor implicate să trimită "în termenul stabilit" un punct de vedere care să conţină şi eventuale căi de rezolvare a situaţiei. După ce primeşte punctele de vedere, "dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii" preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict.

Pasul 3. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere. 

Pasul 4. Curtea Constituţională adoptă o Decizie, cu votul majorităţii judecătorilor CCR. Decizia este definitivă, obligatorie, are efecte doar pentru viitor şi se publică în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis se află la CSM în această dimineaţă, unde a cerut sesizarea Curţii Constituţionale.

Cum a modificat Guvernul legislaţia penală: SURPRIZELE URIAŞE din Ordonanţa de Urgenţă pe Codurile penale: O parte intră în vigoare abia peste 10 zile. Guvernul nu poate fi acuzat de favorizarea lui Liviu Dragnea