CSM: Afirmaţiile din comunicatele CJ Constanţa şi UNCJR în cazul Nicuşor Constantinescu afectează independenţa sistemului judiciar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, joi, că afirmaţiile cuprinse în două comunicate de presă emise de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi Consiliul Judeţean Constanţa, care făceau referire la măsurile din dosarul penal privindu-l pe Nicuşor Constantinescu, sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar.

Comunicatele vizate au fost emise de cele două instituţii pe 19 iunie 2014 şi 23 iunie 2014, se arată într-un comunicat al CSM transmis Agerpres.

"Plenul Consiliului a apreciat că emiterea în spaţiul public a celor două comunicate de presă de către instituţii publice administrative a avut ca rezultat o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa afectării imaginii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a instanţei judecătoreşti care a dispus măsura arestării şi a magistraţilor care au instrumentat dosarul, dar şi a independenţei sistemului judiciar", se arată în comunicat.

În comunicat se mai precizează că Inspecţia Judiciară a fost sesizată în vederea efectuării verificărilor privind conţinutul comunicatelor de presă respective printr-o hotărâre a CSM din 24 februarie 2015.

CSM reaminteşte, totodată, că este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia "de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea".

Ce spuneau baronii în iunie 2014

Preşedinţii de consilii judeţene arătau, în 19 iunie, că Nicuşor Constantinescu a fost supus în SUA unei prostatectomii radicale asistată robotic şi susţineau că demersul DNA de a cere arestarea acestuia "este de-a dreptul criminal", ei trimiţând presei scrisoarea medicală şi imagini cu şeful CJ Constanţa în spital. Aceştia susţineau, într-un comunicat de presă, că "este absolut inuman" să ceri arestarea preventivă a unui cetăţean al României, fie el şi preşedinte al unui consiliu judeţean, care a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi care acum se află în convalescenţă. Potrivit lor, demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu "este de-a dreptul criminal şi are darul să afecteze grav imaginea unui act de justiţie conform cu drepturile omului şi normele europene".

Comunicatul CJ Constanța

 

La rândul său, CJ Constanţa susţine, într-un comunicat remis marţi, că scrisorile medicale de la spitalul unde este tratat Constantinescu arată că acesta nu poate fi transportat în ţară şi că neefectuarea terapiei îi poate pune viaţa în pericol, actele fiind autentificate prin semnătură, ştampilă şi timbru sec de un notar din Baltimore. "Documentele au sosit în original în România, prin intermediul DHL, şi poartă semnături şi ştampile, în original, de la Spitalul Universitar John Hopkins şi sunt autentificate, prin semnătură, ştampilă şi timbru sec, de un notar din oraşul Baltimore, acolo unde este situat Spitalul Universitar John Hopkins. Conţinutul scrisorilor medicale este fără echivoc şi specifică clar că Nicuşor Constantinescu nu poate fi transportat având în vedere starea sa medicală, precum şi că neefectuarea radio-terapiei cu echipamentele Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar Johns Hopkins, îi pune viaţa în pericol", se arăta în comunicatul CJ Constanţa.