Plângerea singurului judecător român de la CEDO, Corneliu Bîrsan, împotriva deciziei CSM de percheziţionare a casei sale din Snagov-Ilfov, în care locuieşte împreună cu soţia, Gabriela Bîrsan, preşedinte al Secţiei Contencios a Curţii Supreme, a fost respinsă. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Şi contestaţia Gabrielei Bîrsan a fost respinsă.
UPDATE 2: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins contestaţia depusă de Gabriela Bîrsan, împotriva avizului de percheziţie a locuinţei sale. Avocatul Gabrielei Bîrsan a declarat că va depune recurs. Culmea ironiei, acesta urmează a fi judecat de Secţia Contencios a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condusă tocmai de Gabriela Bîrsan.
UPDATE: Magistratul Gabriela Bîrsan a solicitat, prin avocatul său, plenului CSM, recuzarea judecătorilor care au avizat percheziţia locuinţei sale, dar şi a celor care, în cadrul şedinţei de dimineaţă, au respins plângerea depusă de soţul său pe aceeaşi temă. Solicitarea Gabrielei Bîrsan a fost respinsă cu unanimitate de voturi. Plenul CSM judecă, în continuare, plângerea judecătoarei împotriva avizului de percheziţie. Plângerea Gabrielei Bîrsan împotriva avizului de percheziţie dat de CSM, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmează a fi analizată tot astăzi, în plenul Consiliului. Gabriela Bîrsan a pus în vedere membrilor CSM că decizia lor poate fi atacată cu recurs tocmai la secţia pe care ea o conduce, Contencios, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Judecătoarea a mai făcut recurs şi împotriva deciziei instanţei care a încuviinţat solicitarea DNA, de efectuare a percheziţiei, dar acesta a fost respins. Cum vede Europa situaţia soţilor Bîrsan
Avocatul familiei Bîrsan a depus la CSM o scrisoare semnată de grefierul-şef al Curţii Europene a Drepturilor Omului, Erik Fribergh, în conţinutul căreia se menţionează că preşedintele CEDO, Jean Paul Costa, îşi exprimă "îngrijorarea că este posibil ca regulile referitoare la imunitate să nu fi fost respectate în acest caz".
Pe de altă parte, presa internaţională a titrat că judecătorul român de la CEDO, Corneliu Bîrsan, a încercat să se folosească de imunitatea sa, pentru a-şi ajuta soţia, cercetată pentru corupţie.
Percheziţia la domiciliul din Snagov-Ilfov al soţilor Bîrsan a fost, totuşi, deja efectuată, cu încuviinţarea instanţei, în baza avizului dat iniţial de CSM, la solicitarea DNA. Gabriela şi Corneliu Bîrsan susţin că aceasta a fost abuzivă, astfel că eventualele probe ridicate nu ar trebui, implicit, luate în considerare.
Mai mulţi judecători cercetaţi
Reamintim că judecătorul Gabriela Bîrsan este acuzat de DNA că a primit, în mod repetat, de la un avocat, cadouri din partea omului de afaceri Gabriel Chiriac, pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare ale acestuia. Cadourile constau în bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, dar şi suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament din Paris.
În acelaşi dosar sunt cercetaţi mai mulţi judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. CITIŢI ŞI:
- Şpagă cu repetiţie la Curtea Supremă. CSM confirmă că sunt şi alţi magistraţi anchetaţi