Conform unui sondaj efectuat de CSCI, finala prezidențială s-ar disputa între Victor Ponta și fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Prezidențiabilul PNL, Crin Antonescu, se află în scădere, atât la capitolul încredere, cât și la intenții de vot. În ceea ce privește europarlamentarele, sondajul arată că PSD ar obține jumătate din mandate. CSCI aparține celor doi consultanți politici ai premierului - Bogdan Teodorescu și Dan Sultănescu.
Încredere: Crin Antonescu, pe jumătate cât Iohannis
Conform sondajului, efectuat în perioada 23 - 26 aprilie 2014, un pluton de trei personalități își dispută strâns primele locuri în topul încrederii: primarul Capitalei, Sorin Oprescu (39%), urmat la egalitate de premierul Victor Ponta și de prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, cu 38%. Pe locul patru se află fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, cu 36%.
La mare distanță urmează președintele Forței Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, cu 22%, și președintele Traian Băsescu, cu 20%. Prezidențiabilul PNL, Crin Antonescu, se situează pe locul șapte, cu patru procente sub Traian Băsescu și având jumătate din cota de încredere a lui Klaus Iohannis: 16%. Urmează deputatul PMP Elena Udrea, cu 15%.
Prezidențiale: Turul doi, între Ponta și MRU. Predoiu, 6%
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, primul clasat ar fi Victor Ponta, cu 40%. Acesta ar intra în turul doi cu Mihai Răzvan Ungureanu, cotat însă doar cu 14%. Candidatul PNL, Crin Antonescu, se situează pe locul 3, cu 12%. Este urmat de Elena Udrea (9%), deși aceasta nu și-a manifestat încă intenția clară de a candida. Urmează liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 8%.
Prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, își dispută locul șase cu Dan Diaconescu, ambii la 6%.
Finala prezidențială: variante de lucru
CSCI a efectuat și măsurători ale potențialelor variante de tur II pentru a vedea cum s-ar împărți voturile. Astfel, Victor Ponta l-ar bate cu 64% la 36% pe MRU, cu 75% la 25% pe Cătălin Predoiu și cu 73% la 27% pe Crin Antonescu.
Dacă ar candida, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ar dispune fără probleme în finala prezidențială de Crin Antonescu (80%-20%), de MRU (72% - 28%) și de Klaus Iohannis (66% - 34%). Nu este măsurată o confruntare Isărescu-Ponta, ceea ce dă apă la moară speculațiilor privind faptul că PSD l-a curtat pe Isărescu pentru președinția României.
Nu este măsurat rezultatul unei confruntări Ponta-Iohannis.
Călin Popescu Tăriceanu, demisionat din PNL și susținut în prezent de coaliția majoritară, l-ar învinge în competiție pe fostuil său coleg, Crin Antonescu, cu 72% - 28%, pe MRU cu 60% la 40% și pe Iohannis cu ceva mai multă dificultate, cu 54% la 46%.
Singurul candidat pe care Mihai Răzvan Ungureanu l-ar învinge ar fi Crin Antonescu (54% - 46%).
Cu toate acestea, 42% dintre repondenți cred că Dreapta nu ar trebui să aibă un candidat unic. Numai 27% sunt de părere că Dreapta ar trebui să-și unească eforturile, iar 31% nu au o părere.
Europarlamentare: PSD ar lua jumătate din mandate
Conform sondajului, alianța PSD-UNPR-PC ar urma să obțină, la alegerile europarlamentare, 42% și 16 mandate de europarlamentar din totalul de 32. Urmează PNL, cu 15% și 6 mandate. PDL și PMP sunt umăr la umăr, cel dintâi cu 10%, cel de-al doilea cu 9%;conform estimării CSCI, asta le-ar asigura democrat-liberalilor 4 mandate și popularilor 3. Ar mai intra în Parlament UDMR, cu 6% și doi europarlamentari, și Mircea Diaconu, candidat independent, care ar fi votat de 4% dintre cei care au exprimat o opțiune. Prezența la vot a fost estimată la 40%.
68% nu-l vor pe Băsescu premier
O întrebare atipică vizează ipoteza că după retragerea de la Cotroceni Traian Băsescu ar putea să devină premier. 53% dintre subiecți se declară total împotrivă, iar 15% parțial împotrivă. Sunt de acord 20% (total de acord - 9% și parțial de acord - 11%), în timp ce 12% nu au exprimat o opinie.