CCR acerut renumărarea voturilor. Decizia pe anularea alegerilor, vineri. Urmează ședința CSAT

sedința Consiliului Suprem de Apărare a Țării Sursa foto: Presidency.ro

Update. Toni Greblă, președintele AEP susține că renumărarea voturilor necesită mai mult timp. Prin urmare, cifrele finale nu ar putea fi comunicate până vineri.

Astfel, campania pentru turul al doilea este oprită până când CCR îi validează pe cei doi candidați înscriși în cursă.

„Campania electorală pentru turul 2, zice legea, începe în momentul în care CCR i-a validat pe primii doi care participă în finală. Teoretic, campania electorală până mâine când se pronunţă CCR e oprită. (...) Legea spune că începe după ce CCR îi validează pe cei doi care merg în turul doi. Până nu se pronunţă CCR oficial nu începe campania”, a explicat Greblă.

Update. CCR a amânat decizia privind cererile de anulare a alegerilor de duminică și a cerut renumărarea tuturor voturilor de către AEP.

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024. 2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central. 3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00. În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024). Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

*

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte astăzi la Cotroceni. Ședința este programată pentru ora 14:00, după cea a Curții Constituționale. La nivelul CSAT se vor analiza „posibilele riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor la infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”.

CSAT, ședință la Cotroceni

Curtea Constituţională urmează să se pronunțe privind cele două cereri de anulare a primului tur al prezidenţialelor. Acestea au fost înaintate de Cristian Terheş şi Sebastian Popescu.

„Pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a anunțat Administraţia Prezidenţială.

Dispute în spațiul public

Şedinţa CSAT va fi organizată pe fondul controverselor iscate în spațiul public, după rezultatele din primul tur. În timpul acesteia va fi analizat modul în care candidatul Călin Georgescu a folosit rețelele de socializare în timpul campaniei.

Consiliul Național al Audiovizualului a solicitat Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie a platformei  TikTok. Instituția a adus în prim plan riscurile democratice legate de conținutul electoral difuzat în online.

Călin Georgescu. Sursa foto: Instagram

Totodată, reprezentanții DNSC spun că au recomandat instituţiilor încă din anul 2023 să interzică aplicaţia.  Mai mult, Directoratul Național de Securitate Cibernetică arată că nu poate analiza propagarea postărilor prin manipularea de algoritmi.

CSAT, decizie legată de campania candidatului independent

Reprezentanții DNSC mai spun că au lucrat cu AEP, STS şi ANCOM în perioada alegerilor. Aceste structuri au colaborat petru prevenirea eventualelor atacuri cibernetice.

Tot joi, Curtea Constituţională analizează cererile de anulare a primului tur de scrutin. Cristian Terheș și Sebastian Popescu sunt cei care au depus solicitări în acest sens.

De partea cealaltă, Călin Georgescu a negat acuzațiile legate de folosirea boților, menționând ca nu a avut cheltuieli pe parcursul campaniei.