Evenimentul Zilei > Politica > CSAT a decis. România va trimite 200 de militari români înapoi în Afganistan
CSAT a decis. România va trimite 200 de militari români înapoi în Afganistan

CSAT a decis. România va trimite 200 de militari români înapoi în Afganistan

În ședința de miercuri, CSAT a decis activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor, iar Ministerul Afacerilor Interne va evalua capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia. Mai mult, 200 de soldați români vor lua, din nou, drumul Afganistanului.

„Pe termen scurt şi mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare şi asistenţei pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situaţiei cetăţenilor afgani din Afganistan şi a refugiaţilor afgani. Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraţionist conex evoluţiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituţională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială,

De asemenea, va fi intensificată colaborarea cu instituţiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum şi cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potenţiale valuri migraţioniste dinspre Afganistan.

Asistență pentru preluarea şi relocarea cetăţenilor afgani

„Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgenţă ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităţilor de răspuns la situaţiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistenţă pe palierul preluării şi relocării de cetăţeni afgani. Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunităţii internaţionale de preluare a refugiaţilor a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare”, se mai precizează comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, evoluţia situaţiei din Afganistan este într-o „continuă dinamică”, iar România, „în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali”, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate şi umanitare generate de această criză.

„Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare şi va rămâne angajată în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii noştri, la efortul internaţional de a depăşi această criză, pe multiplele ei planuri”, se specifică în documentul citat.

România trimite 200 de militari înapoi în Afganistan

CSAT a decis, în ședința de miercuri de la Cotroceni, ca țara noastră să trimită până la 200 de militari înapoi în Afganistan, pentru a ajuta la operațiunile de evacuare și relocare a colaboratorilor afgani. Trupele ar putea rămâne acolo pe un termen de 6 luni.