Cronica unui „meci” din sala de judecată. Borcea a convins instanța că a fost cuminte și harnic în pușcărie

Judecătoria Sectorului 4 a decis, ieri, că „președintele unui vis”, Cristi Borcea, poate fi eliberat condiționat după executarea a două treimi din pedeapsa primită în „dosarul Transferurilor”

Cristi Borcea a câștigat la Judecătoria Sectorului 4 cu 1 la 0 „meciul” cu DNA al cărei miză e eliberarea condiționată, însă procurorii au posibilitatea să înroarcă scorul „în deplasare”, la instanța ierarhic superioară.

„Meci” cu emoții pentru Borcea

La începutul reprizei de judecată procurorul de ședință părea că are avantajul: a ironizat cele două lucrări „științifice” ale lui Borcea - dintre care una este intitulată „Am fost președintele unui vis...”, a spus că fostul acționar al Dinamo nu s-a prea omorât cu munca, ba chiar l-a „faultat” arătând instanței că „a folosit toate căile legale și ilegale pentru a scăpa de pedeapsă”, făcând referire directă la faptul că Borcea a primit în instanță o primă decizie de condamnare la 3 ani și 6 luni pentru mituirea judecătoarei Geanina Terceanu. 

Îmbrăcat la costum în boxa plină de arestați în training-uri - care se „încălzeau” pe bancă până să le vină și lor rândul la proces , răsfoind petiții și memorii - Borcea îl asculta pe procuror cu expresia pe care o avea atunci când Dinamo rata înscrierea în Liga Campionilor.

Apărătorii lui Cristian Borcea - avocații Alice Drăghici și Florian Șurghie - au reușit însă să „dribleze” argumentele reprezentantului DNA și să înscrie puncte în favoarea fostului acționar al Dinamo.

Ce „sport” făcea în pușcărie

„La regim închis, munca se prestează în interior, în penirenciar, nu trebuia să intre într-un centru de muncă. Spăla podelele și spațiile comune. Sinceră să fiu, nu am pregătirea să analizez conținutul lucrărilor. Petentul a scris despre el. Am înțeles ironia procurorului când a spus că a fost căpitanul unui vis. Nu toți lucrăm la NASA”, a declarat Alice Drăghici.

Avocata a mai amintit în pleodoaria ei că Borcea a urmat 134 de cursuri în penitenciar, că a plătit prejudiciul de peste 1 milion de lei reținut în sarcina sa, că a fost intoxicat cu mercur, că are șapte copii și a ținut „mingea” în careul ei, până i-a dat judecătoarea „cartonaș galben”: „Doamna avocat, vă pun în vedere art 388 - durata concluziilor”.

„Petentul a scris despre el, am înțeles ironia procurorului. Nu lucrăm toși la NASA.” ALICE DRĂGHICI, avocat

În ultimele minute, procurorul l-a luat pe Borcea la 11 metri: „Lucrarea Am fost președintele unui vis are 150 de pagini și a lucrat la ea 60 de ore, deci a scris trei pagini pe oră. El e inginer agronom, de ce a scris lucrări mai degrabă memorialistice?!”.

În ultimul cuvânt, Borcea a reușit și el să înscrie un punct pe tabelă. „Regret fapta și îmi pare rău că mi-am expus familia și cei șapte copii. Am făcut tot posibilul să mă reintegrez, chiar dacă am avut probleme medicale: am insomnie acută din 2009, de la un Diazepam pe zi am ajuns la patru, am intoxicație cu mercur”.