Noile provocări în materie de securitate internațională, accentuate în special de conflictul din Ucraina, au determinat țările europene să elaboreze o strategie pentru a face față posibilelor amenințări.
În această situație, Croația se pregătește să implementeze un program de pregătire militară obligatorie la nivelul liceului. Mai exact, aceasta implică o serie de cursuri prin care tinerii vor fi instruiți pentru a face față potențialelor pericole.
Pregătire militară obligatorie pentru liceenii din Croația
Potrivit informațiilor, ministrul croat al Apărării, Ivan Anušić, a fost însărcinat cu dezvoltarea unui program de instruire de o lună, în cadrul căruia tinerii să fie învățați să manevreze arme, să acorde primul ajutor și să acționeze în scopul protecției în situații precum incidente nucleare sau chimice.
La rândul lui, premierul Andrej Plenković a indicat că demersurile pentru implementarea acestui curs militar ar putea începe în curând.
„Având în vedere amenințările de securitate din lume, nu ar fi rău ca ministerul Apărării să folosească ceea ce face deja cu cei care se oferă voluntar pentru stagiul militar și să conceapă cursuri mai scurte, așa încât un număr mai mare de oameni să fie familiarizați cu unele competențe de bază pe care tinerele generații nu le dețin”, a declarat premierul săptămâna trecută, potrivit Euractiv.
Stagiul militar nu e obligatoriu, deocamdată
De asemenea, presa croată relata săptămâna trecută despre discuțiile desfășurate în țară privind consolidarea structurilor de apărare. Fie prin reintroducerea serviciului militar obligatoriu, fie prin acțiuni la nivelul sistemului de educație.
Nu au fost făcute anunțuri privind reintroducerea obligatorie a stagiului militar în Croația, însă se discută despre opțiunile educaționale.
Publicația citată a evidențiat situația din țările foste sovietice, cum ar fi Lituania, care a reintrodus serviciul militar obligatoriu, și Letonia, care a adoptat recent o lege similară.
Armata obligatorie, în doar șase din cele 29 de state NATO
La ora actuală, doar șase din cele 29 de state membre ale NATO au păstrat serviciul militar obligatoriu începând cu anul 1993.
Alte țări, cum ar fi Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut forțe armate formate exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.
Recent, autoritățile ucrainene au promulgat o lege conform căreia toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care sunt considerați apți din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.
La fel ca în Croația, și Rusia a adoptat măsuri referitoare la consolidarea componentelor militare în cadrul sistemului educațional. Rușii s-au concentrat însă pe învățământul superior.
Aici au fost introduse programe de pregătire militară de bază începând cu anul 2023.