Evenimentul Zilei > International > Criza Rusia-Ucraina: tensiunea a ajuns insuportabilă. O navă de război americană gata să ajungă în Marea Neagră
Criza Rusia-Ucraina: tensiunea a ajuns insuportabilă. O navă de război americană gata să ajungă în Marea Neagră

Criza Rusia-Ucraina: tensiunea a ajuns insuportabilă. O navă de război americană gata să ajungă în Marea Neagră

Statele Uite au început pregătirile necesare pentru trimiterea unei unităţi navale în Marea Neagră. Hotărârea, relatează CNN, este legată de tensiunea dintre Rusia şi Ucraina, după sechestrul din partea Moscovei, a trei unităţi navale ale Kievului ca şi capturarea marinarilor.

Forţele armate americane au cerut Departamentului de Stat să informeze Turcia asupra posibilelor planuri relative la implicarea unei nave.

Criza Rusia-Ucraina: tensiunea este imensă! O navă de război americană este pregătită să vină în Marea Neagră, după ce Statele Unite au început pregătirile necesare pentru trimiterea unei unităţi navale. Pantagonul, portrivit celor scrise de către CNN, a cerut Departamantului de Stat  să anunţe autorităţile turce de posibila trecere a unei nave americane de război, o mişcare care este un răspuns la acţiunile ruse în strâmtoarea Kreci.

La rândul său, ministerul Apărării rus, a anunţat că trupele sale din partea de est a Crimeei, anexată de Moscova în 2014, au efectuat un exerciţiu militar cu sistemele de rachete antiaeriene Pantsir.

Iar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat: "Statele Unite își desfășoară activitățile în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta asupra naturii corespondenței noastre diplomatice cu guvernul turc".

Doi dintre oficiali au spus că notificarea ar fi să ofere marinei posibilitatea de a muta o navă de război în zonă, însă această opțiune nu ar fi neapărat selectată. "Flota noastră a VI-a din SUA este întotdeauna pregătită să răspundă acolo unde este cheamată", a spus Cdr. Kyle Raines, purtător de cuvânt al Flotei, care supraveghează operațiunile navale din regiune.

"Realizăm în mod curent operațiuni pentru a avansa securitatea și stabilitatea în întreaga zonă de operațiuni a Flotei a VI-a a SUA, pentru a include apele internaționale și spațiul aerian al Mării Negre", a declarat Raines pentru CNN. "Ne rezervăm dreptul de a funcționa liber în conformitate cu legile și normele internaționale", a adăugat el.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.