Evenimentul Zilei > Politica > Criză politică în România. Orban, atac virulent la Iohannis: ”Să revină cu picioarele pe pământ. Cioloș nu are nicio șansă. Demisionez!”
Criză politică în România. Orban, atac virulent la Iohannis: ”Să revină cu picioarele pe pământ. Cioloș nu are nicio șansă. Demisionez!”

Criză politică în România. Orban, atac virulent la Iohannis: ”Să revină cu picioarele pe pământ. Cioloș nu are nicio șansă. Demisionez!”

Fostul președinte liberal, Ludovic Orban, spune că nominalizarea lui Dacian Cioloș în poziția de premier, de către președintele României, ”este o cacialma”. El și-a anunțat demisia de la șeia Camerei Deputaților.

Orban mai spune că PNL nu va susține niciodată un guvern condus de președintele USR, Dacian Cioloș.

”Decizia PNL de a nu desemna persoana premierul în această coaliție este una critică. Cei care au luat decizia de a nu desemna premierul, sunt cei din gașca demolatoare care l-au impus pe Cîțu la sefia PNL, și care se cramponează de persoana lui Cîțu, neîntelegând că Florin Cîțu nu mai are nicio șansă să formeze un guvern”, a spus Ludovic Orban.

O fractură totală

Orban a mai spus că decizia lui Iohannis de a-l nominaliza pe Cioloș în poziția de premier va duce o ruptură totală între partidele coaliției.

”Nici actuala conducere PNL nici alte formațiuni nu vor susține investirea unui Guvern Cioloș. Nu pot să cred că președintele nu este conștient că Dacian Cioloș nu are nici o șansă. Această desemnare s-a produs din cauză că nici PNL, nici PSD nu s-au prezentat la consultări cu o propunere de prim-ministru.

Decizia ca PNL să nu se prezinte cu o propunere de premier a dus PNL în situația de a nu pune pe masa președintelui o posibilitate de desemnare a unui premier care are șansa să creeze o majoritate. Singura soluție pentru o majoritate este refacerea coaliției de guvernare PNL – USR – UDMR cu sprijinul minorităților. Era perfect la îndemână desemnarea unui premier PNL, altul decât Florin Cîțu, o persoană decentă, onorabilă, care să se bucure de încrederea parrtenerilor de guvernare.
PNL a decis joi să se prezinte la Cotrocceni cu Florin Cîțu. Vineri, PNL a schimbat mandatul și a decis să nu se ducă cu nici o propunere.

Sunt convins că această propuenre nu a fost făcută pentru că intenția lui Cîțu și Iohannis e de a consuma prima propunere cu o persoană din PNL, pentru că nu au încredere în colegii lor. Nici USR, nici UDMR nu au contestat vreodată dreptul PNL de a desemna premierul în coaliție. Cei care au luat decizia să nu propună premier sunt cei din ”gașca demolatoare”, care se cramponează de persoana lui Cîțu, neînțelegând că acesta nu mai are nici o șansă să formeze o majoritate.

Decizia de nominalizare a lui Cioloș va adânci ruptura cu USR, pentru că actuala conducere a PNL nu sprijină învestirea lui. Sunt convins că intenția ascunsă din spatele desemnării, care nu are nici o șansă, se ascunde dorința ca la a doua desemnare să fie desemnat de către președinte a lui Florin Cîțu.
În 3 luni, prin acțiunea sau inacțiunea președintelui României și a grupului demolator, toată munca zecilor de mii de membri PNL a fost făcută praf. PNL s-a prăbușit în sondaje și e inamicul public nr 1 al cetățenilor. Iohannis s-a prăbușit în încredere.

A fost făcută praf coaliția de guvernare și șansa de a se reconstrui o majoritate parlamentară de centru dreapta este aproape nulă. Cineva va trebui să dea socoteală pentru că a dat foc la țară. România și românii au fost lăsați fără apărare în fața pandemiei, gravelor probleme economice.

Fac un apel la președintele Iohannis să revină cu picioarele pe pământ, să renunțe la ambiții personale și jocuri politicianiste, să înțeleagă că România are nevoie de un guvern stabil, competent. Nimeni nu are voie să-și bată joc de români” a spu Orban, care a anunțat că miercuri, la ora 12.00, demisionează de la șefia Camerei Deputaților.