Criza politică din România. PSD votează împotriva guvernului Cioloș

Criza politică din România. PSD votează împotriva guvernului Cioloș Sursa: Arhiva EVZ

Parlamentarii PSD votează împotriva învestirii guvernului propus de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Anunțul a fost făcut de președintele partidului, Marcel Ciolacu, la finalul unei ședințe a conducerii social-democrate. Marcel Ciolacu a declarat că PSD a hotărât să nu voteze guvernul condus de Dacian Cioloș, alăturându-se PNL, UDMR, AUR și minorităților naționale.

„Nu vom vota acest guvern”, a declarat, scurt, Marcel Ciolacu, la ieșirea din sediul PSD.

Dacian Cioloș a depus luni, lista cu numele persoanelor nominalizate să preia portofoliile de miniștri în viitorul cabinet monocolor USR. Marți a urmat audierea celor propuși în comisiile parlamentare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform programului stabilit de conducerea celor două camere, parlamentarii au fost convocați pentru miercuri, începând cu ora 10.00, pentru se pronunța prin vot cu privire la viitorul Guvernului propus de Dacian Cioloș. Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de 234 de voturi favorabile pe care are șanse mici să le obțină. În acest moment singurii dispuși să voteze în favoarea învestirii sunt senatorii și deputații USR, dar voturile lor, în număr de 80, sunt insuficiente.

Partidele nu sunt de acord cu un Guvern Cioloș

Celelalte partide au anunțat că nu sunt de acord ca țara să fie condusă de un guvern minoritar, format de USR. PNL a anunțat că se va abține de la vot, dar acest lucru echivalează cu un vot negativ dat cabinetului condus de Dacian Cioloș.

Singurii care au prelungit suspansul cu privire la votul pe care urmau să-l dea în plen au fost cei de la PSD. Principalul partid al Opoziției și-a amânat decizia finală cu o oră înainte de plen. Însă, decizia a fost doar o formalitate, dat fiind că liderii PSD au declarat, în mai multe rânduri, că nu vor vota un Guvern propus de Dacian Cioloş.

Procedura de învestire prevede că, în cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, va aduce situația la cunoștința preşedintelui României. Acesta va convoca o nouă serie de consultări, la Palatul Cotroceni în vederea desemnării unui alt candidat la funcția de prim-ministru.