Cine va fi marele câștigător al crizei politice din coaliția de guvernare? Jurnalistul Sebastian Zachmann este de părere că social-democrații sunt cei care vor profita de situație, jucând toate cărțile în favoarea lor, prezentând și o serie de argumente în acest sens.
Prestațiile din ultimele cinci-șase săptămâni ale lui Florin Cîțu, contra-candidatul actualului președinte PNL, și Ludovic Orban au condus la o criză politică de amploare în coaliția de guvernare. USR-PLUS s-a retras de la conducerea României înaintând, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Deși opoziția forțează votarea moțiunii de cenzură, PNL are ca prioritate desfășurarea alegerilor din interiorul partidului.
Criza politică este foarte favorabilă, însă, PSD-ului, susține jurnalistul Sebastian Zachmann, care spune despre partid că este „marele câștigător” al tensiunilor actuale de la guvernare, prezentând și câteva argumente în acest sens.
Sebastian Zachmann: PSD va fi marele câștigător al războiului politic
„1. Ce interes ar avea PSD să dea jos guvernul Cîțu? Niciunul. Poate impune PSD un premier? Exclus. Poate declanșa alegeri anticipate? Nici vorbă. În ambele variante, Iohannis ar distruge PNL. De ce ar intra PSD într-un joc din care nu are nimic de câștigat?
2. Prin urmare, scopul PSD e să mențină cât mai mult în funcție actualul guvern, care în primele 8 luni la putere oricum s-a erodat masiv. Unde mai pui că vine o iarnă cu facturi mari la energie și la gaz, deci singura grijă a liderilor PSD ar fi să-și asigure o rezervă de pături și de popcorn.
3. Un lider social-democrat mi-a spus zilele trecute: „Cîțu trebuie împăiat și ținut la guvern”. Altfel spus, Florin Cîțu este în acest moment pentru PSD ceea ce Viorica Dăncilă era pentru Klaus Iohannis: un adversar ușor de învins. Adevărata problemă pentru PSD ar fi un nou premier liberal, care să reseteze coaliția de guvernare.
4. Cât afectează PSD eticheta de blat cu PNL? Mai deloc. Aș spune că, dimpotrivă, e un imbold pentru propriul electorat. Când a trăit armata PSD cel mai bine? Pe vremea USL. Problematic ar fi un parteneriat cu USR, partid care a lansat celebrul “alint” ciuma roșie. Din colaborarea pe sub masă cu PSD va avea de suferit PNL, care s-a chinuit 7 ani să scape de fantoma USL. Și n-ar fi reușit fără existența lui Dragnea și mai ales fără apariția USR, care i-a forțat pe liberali să se poziționeze vehement anti-PSD ca să nu-și piardă electoratul. Deci ajutorul pe care PSD îl oferă în aceste zile pentru PNL e o îmbrățișare otrăvită pe termen lung.
5. Guvernul Cîțu va rezista atât cât va dori PSD. Moțiunea de cenzură nu poate trece fără voturile social-democraților, la fel cum votul de încredere pentru guvernul Cîțu (după cele 45 de zile de interimat) nu poate fi acordat fără sprijinul vizibil al PSD. Așadar, când va pica Florin Cîțu, meritul va fi arogat de PSD. Și de aici va începe adevărata dilemă pentru Ciolacu&co: e dispus PSD să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR?”, a notat jurnalistul Sebastian Zachmann pe Facebook.