Criză pe piața medicamentelor? Avertisment dur pentru români. Încetați să mai faceți asta!

Criză pe piața medicamentelor? Avertisment dur pentru români. Încetați să mai faceți asta!

Chiar dacă putem importa suficiente cantități de medicamente, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România lansează un avertisment pentru populației.

PRIMER le cere românilor să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate în aceste momente și să nu-și facă stocuri inutile de paracetamol sau de orice alt fel de medicamente. „Putem fabrica sau importa suficiente cantităţi care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face faţă solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii”, avertizează PRIMER.

Într-un comunicat de presă, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România arată că țara noastră are o capacitate însumată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice. Se au în vedere toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice etc.

„Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente”, afirmă dr. Dragoş Damian, directorul executiv al PRIMER.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca exemplu, anul trecut, firmele membre PRIMER au fabricat aproximativ 10 milioane de cutii de paracetamol (200 de milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate). Acestea sunt principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de Covid-19.

La solicitarea autorităților sanitare, volumele de medicamente la paracetamol și ibuprofen pot fi dublate, caz în care capacităţile de producţie vor creşte cu circa 10%. „Companiile membre PRIMER pot fabrica până la 1,5 milioane de cutii de Paracetamol pe lună, dacă îşi extind capacităţile de producţie”, subliniază dr. Damian, conform Știrile Kanal D.

Pe de altă parte, PRIMER arată că a refuzat mai multe contracte la export.

„În acest context, rugăm populaţia să renunţe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri”, explică medicul Dragoș Damian.