Criza de la centrala nucleară de la Fukushima a fost "un dezastru provocat de mâna omului", a conchis o comisie parlamentară japoneză într-un raport citat de BBC.
"Dezastrul ar fi trebuit prevăzut şi prevenit", iar efectele sale ar fi trebuit atenuate de "un răspuns uman mai eficient", arată sursa citată. Raportul vorbeşte despre deficienţele serioase în reacţia guvernului, dar şi în cea a operatorului centralei nucleare Tepco. De asemenea, acuză convenţiile culturale şi refuzul de a chestiona autoritatea. Uzina nucleară Fukushima Daiichi cu şase reactoare a fost sever avariată în 11 martie 2011, în urma unui cutremur de pământ, urmat de un tsunami, care au distrus sistemele de răcire ale reactoarelor, ceea ce a dus la topirea lor şi scurgeri de radioactivitate în aer şi apă. Zeci de mii de localnici au fost atunci evacuaţi din zonă, în timp ce muncitorii şi inginerii au luptat să aducă reactoarele sub control.
Japonia a înfiinţat comisia parlamentară în mai 2011, pentru a examina modul în care a fost rezolvată criza şi pentru a face recomandări pentru eventuale situaţii similare care ar putea apărea în viitor. În raportul final, preşedintele comisiei declară că "o multitudine de erori şi o neglijenţă intenţionată" au lăsat uzina nepregătită pentru un cutremur sau un tsunami. "Deşi declanşat de aceste evenimente naturale catastrofale, accidentul de la Fukushima Daiichi nu poate fi privit ca un accident natural", arată sursa citată. "A fost un dezastru provocat în profunzime de oameni - care ar fi putut şi ar fi trebuit să prevadă şi să prevină toate aceste consecinţe", conchide raportul respectiv.