Criza migrației, scene de război mondial: Morți înghețați, îngropați în pădurile de la granița dintre Belarus și Polonia

Criza migrației, scene de război mondial: Morți înghețați, îngropați în pădurile de la granița dintre Belarus și Polonia Sursa: flickr.com

EURONEWS. Bărbatul găsit mort - probabil din cauza foamei și a frigului - și îngropat în pământul pădurilor avea 37 de ani: sunt scene de Primul Război Mondial cele care provin de pe tărâmul nimănui dintre Polonia și Belarus, și care mai bine decât orice altceva reprezintă costul inuman al acestei crize migratorii.

Uniunea Europeană face presiuni asupra Poloniei să permită accesul agențiilor umanitare, dar între timp este pe punctul de a pune pe lista neagră operatorii de turism implicați în traficul de persoane în interiorul teritoriului comunitar.

"Suntem pregătiți să emitem sancțiuni împotriva persoanelor care participă la acest trafic de ființe umane: companii aeriene, aeroporturi, agenții de turism, orice altceva", a spus Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Josep Borrel. "Dar acum cea mai importantă problemă nu este afluxul, ci îngrijirea acestor oameni: trebuie să le oferim asistență umanitară".

De altă părere sunt, în schimb, membrii Grupului de la Visegrad, care și-au exprimat solidaritatea față de Polonia, condamnând due atât Belarus, cât și politicile europene: în prima linie, ca întotdeauna, se află premierul ungar Viktor Orban.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Bruxelles desfășoară o politică greșită și finanțează practic tot ceea ce crește presiunea migratorie. Tot ceea ce limbajul migrator internațional numește factor de atracție este activ și susținut de Uniunea Europeană. Susține ONG-urile, promovează programele de integrare și așa mai departe. Nu dă bani numai pentru un singur lucru, adică protecția fizică a graniței. Prin urmare, poziția maghiară este în continuare că Uniunea Europeană trebuie să plătească costurile protejării frontierelor europene", a spus Orban.

Potrivit autorităților poloneze, situația de pe teren rămâne tensionată. Grupuri mari de migranți încearcă să traverseze Polonia și continuă să arunce cu pietre pentru a-i răni pe polițiștii de frontieră.

Viktor Orbán: UE nu s-a aflat niciodată sub o asemenea presiune migraţionistă ca acum

Orban a mai spus că  Uniunea Europeană nu s-a aflat niciodată sub o asemenea presiune migraţionistă ca acum, niciodată nu s-a aflat sub presiune simultană din trei direcţii, iar aceasta este o provocare uriaşă pentru întreaga UE.

Acesta a declarat că Uniunea se află sub presiune din trei direcţii. Dinspre sud, afluxul din Africa subsahariană este constant, “navele ONG-urilor transportă pe mare în mod continuu migranţii către ţărmurile europene”, iar traseul Balcanilor de Vest este din nou plin, a subliniat premierul ungar. Acesta i-a mulţumit premierului ceh, Andrej Babis, şi “prietenilor noştri cehi” pentru că au trimis grăniceri la graniţa cu Ungaria şi pentru că grănicerii cehi au reţinut peste 4.000 de persoane care au trecut fraudulos graniţa de sud a Ungariei.

Viktor Orbán a  explicat de asemenea că, pe ruta Balcanilor, la graniţa cu Ungaria, unde anul acesta au fost opriţi până în prezent 100.000 de migranţi, pe acolo vor mai sosi şi cei care părăsesc Afganistanul. În fiecare zi 30.000 -35.000 de persoane părăsesc Afganistanul, iar Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul că presiunea pe ruta balcanică va fi din ce în ce mai mare, a semnalat politicianul.

Acesta a mai menţionat şi cea de-a treia direcţie, “un nou atac cu care se confruntă prietenii noştri polonezi, care se află sub asediu din cauza migraţiei dinspre Est”. Orbán a subliniat totodată că Bruxelles-ul are o politică greşită şi, “practic, finanţează tot ce creşte presiunea migraţionistă”.(Rador)