Criză în Germania: Merkel își salvează guvernul

Criză în Germania: Merkel își salvează guvernul

LE POINT (Franța). Angela Merkel face curățenie. Sâmbătă, 8 februarie, a reușit să-și repună în șa fragilul guvern de coaliție din Germania. Acesta se clatină în urma scandalului provocat de o alianță regională între aleși ai partidului ei conservator și extrema dreapta.

Pentru aceasta, cancelarul german a început să facă curățenie în partidul ei, demițând un membru al guvernului și a obținut demisia imediată a liderului statului regional Turingia (Centru) unde s-a produs cutremurul politic în această săptămâna și a cerut noi alegeri în acest land, repede. Aceste decizii au fost anunțate când la Berlin s-a ținut o reuniune a celor mai înalți oficiali ai guvernului ei, în care sunt aliați conservatori și social-democrați, la cererea acestora din urmă care cer o clarificare pentru a putea rămâne în guvern.

Alianța surpriză

Cancelarul a început prin a concedia ferm din guvern pe unul din cadrele propriului partid, Christian Hirte. Acest secretar de stat la Economie și comisar al guvernului în teritoriile din estul Germaniei s-a felicitat ostentativ, miercuri, într-un mesaj pe Twitter, pentru alegerea controversată a noului lider al statului regional Turingia, datorită voturilor coalizate ale aleșilor locali CDU și ale celor ai partidului antimigranți Alternativă pentru Germania (AfD).

Nu numai că această alianță surpriză a încălcat indicațiile date de conducerea națională a partidului cancelarului, dar mai ales a distrus un tabu politic major din Germania de după război: refuzul oricărei cooperări a partidelor tradiționale cu extrema dreaptă. “Cancelarul i-a propus astăzi președintelui federal demiterea secretarului de stat Christian Hirte”, a arătat fără menajamente purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reuniune de criză

Christian Hirte este și un cadru al partidului Angelei Merkel chiar în Turingia, acolo de unde a venit scandalul, unde el ocupă funcția de vicepreședinte regional CDU. Partenerul social-democrat al conservatorilor Angelei Merkel în guvernul de la Berlin i-a cerut capul, estimând că nu mai este “suportabil”. SPD a cerut, pentru a rămâne în guvern, potrivit media germane, și plecarea imediată a președintelui ales al Turingiei. Ceea ce s-a și întâmplat sâmbătă: aflat sub presiune, acesta, Thomas Kemmerich, ales al micului partid liberal FDP, și-a anunțat “demisia din funcția de ministru-președinte al Turingiei, cu efect imediat”. El anunțase deja anterior, din cauza controversei, că își va părăsi până la urmă funcțiile, refuzând însă să dea o dată fermă.

După reuniunea lor de criză, liderii coaliției de guvernare a Angelei Merkel au făcut front comun: ei au cerut noi alegeri, “repede”, în Turingia și au publicat o clarificare care era cerută de social-democrați prin care refuză ferm orice alianță cu extrema dreaptă. “Excludem formarea de guverne sau de majorități politice cu voturile AfD, această rămâne poziția partidelor care compun coaliția, și aceasta la toate nivelurile”, atât federal, cât și regional, arată un comunicat comun al partidului democrat-creștin CDU al cancelarului, al partidului sau frate bavarez CSU și al SPD.

Victimă politică

Secretarul de stat demis sâmbătă este a două victimă politică a acestui scandal în decurs de două zile în partidul conservator al cancelarului. Cu o zi mai înainte, liderul parlamentarilor CDU din Turingia, Mike Möhring, a anunțat și el că își va părăsi funcțiile în curând, în luna mai. El supervizase votul aleșilor democrat-creștini din Turingia. Partidul CDU este sfâșiat între adversarii și partizanii unei alianțe cu extrema dreaptă la nivel regional, în special în est, în fosta RDG, unde AfD a devenit o forță politică majoră și face din ce în ce mai complicată formarea majorităților.

Cazul a trezit în Germania amintirea anilor 1930 și venirea la putere a partidului nazist, tocmai datorită unor alianțe cu dreapta tradițională.

Săptămânalul “Der Spiegel” vorbește sâmbătă, referitor la alianța din Turingia, despre un semn de “dezintegrare a democrației liberale” și aceasta “chiar dacă s-a putut evita ce era mai rău”. (RADOR)