Criza granzilor

Criza granzilor

Candidatele la titlu din Liga I la fotbal fie n-au bani, fie n-au făcut transferuri, fie au probleme care le subminează din interior.

Nouă zile ne mai despart de startul returului Ligii I la fotbal, dar candidatele la titlu, în ciuda nenumăratelor turnee de pregătire și a meciurilor amicale, par în continuare ușor debile. EVZ a încercat, înainte de reluarea campionatului, o trecere în revistă a „inamicilor”, dar a descoperit destul haos în taberele acestora. Dinamo, Steaua, CFR Cluj și FC Timișoara și-au declarat public intenția de a se lupta pentru cununa cu lauri. Deși, teoretic, au șanse să lupte pentru același obiectiv, Unirea Urziceni și Rapid, lovite în plin de criza financiară, se vor lupta probabil doar pentru un loc în Europa League (Cupa UEFA).

Pregătirile echipelor care au ca obiectiv titlul au rămas însă în umbra nenumăratelor scandaluri legate de stenograme, procese sau ieșiri în decor ale unor personaje care infestează lumea fotbalului. Unele formații au slăbit prin plecarea unor fotbaliști importanți. Altele și-au păstrat loturile, dar au suferit modificări majore pe banca tehnică. În general, toate cluburile se arată afectate de criza financiară. Și, ca o tară constantă, aparent imposibil de surmontat, permanentul amatorism de la nivelul conducerii, lipsa de coeziune și de viziune care, pe termen mediu și lung, fac imposibil un proiect de anvergură.

Returul care stă să înceapă se anunță a fi, din acest punct de vedere, unul agitat și oarecum imprevizibil. Actorii vor miza iar pe improvizație, valoarea lotului fiind suplinită de dibăcia conducătorilor, de influențele asupra arbitrilor, a adversarilor și a șefilor de la federație și de la ligă. Miza titlului este nu numai dreptul de participare directă în grupele Ligii Campionilor, dar mai ales o puternică infuzie de capital. Cele aproximativ zece milioane de euro garantate de participarea la „masa bogaților” sunt mană cerească pentru oricare dintre cluburi într-o vreme în care criza financiară mondială face ravagii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul se autoflagelează

Liderul Dinamo e socotit, de majoritatea specialiștilor, drept principalul favorit la titlu. Sceptic pare a fi doar Dumitru Dragomir, șeful LPF, cel care a mărturisit luna trecută, într-un moment în care credea că nu e filmat, că „Dinamo nu cred că ia campionatul, dacă nu-și ia rapid măsuri de prevedere”. „Roș-albii” au un lot aparent echilibrat, un antrenor bun și au dat randament în meciurile de pregătire. I-au recuperat pe Cosmin Moți și Claudiu Niculescu, cumpărându-i, de asemenea, pe N'Doye și pe Papa Malick. Din Ștefan cel Mare au plecat Ropotan și Julio Cesar. Trăgând linie, lotul pare să fi fost fortificat, mai ales că au fost recuperați accidentații Bratu și Zicu, iar antrenorul Rednic nădăjduiește să-l înroleze și pe Contra.

Problemele par să vină din interior, unde atmosfera nu e tocmai propice performanței. Internaționalul Gabriel Tamaș a dinamitat atmosfera după ce a fost prins că a consumat alcool în cantonament și a fost trimis „pe o perioadă nedeterminată” la echipa a doua. Perioada „nedeterminată” a durat doar trei zile, bețivul fiind ieri rechemat la prima echipă. Asta, după ce i s-au căutat fel de fel de scuze: ba că ar fi fost dărâmat psihic după moartea prietenului Marian Cozma, ba că ar fi suferit pentru înfrângerea naționalei în partida cu Croația. Cazurile „Maneaua” și „Tamaș” arată că dinamoviștii nu se prea înțeleg cu conceptul de „viață sportivă”.

Iancu ar putea plăti pentru „haiduciile” sale

FC Timișoara, „liderul moral” al Ligii I (echipa ar fi ocupat prima poziție dacă nu ar fi fost sancționată cu șase puncte), l-a achiziționat pe Alexandru Curtean, unul dintre cei mai râvniți jucători din Liga I. Asta a fost singura veste bună pentru fanii bănățenilor.

Patronul Marian Iancu l-a îndepărtat fără prea multe explicații pe antrenorul Dusan Uhrin junior și l-a instalat pe Gabi Balint, iar suporterii au considerat manevra ca pe o lovitură de bumerang. În amicale, timișorenii au avut adversari cu nume, dar au alternat prestațiile bune cu cele neconcludente (1-1 cu Spartak Moscova, 1-1 cu Sparta Praga, 0-2 cu IFK Göteborg, 0-2 cu Bröndby). Din acest punct de vedere, Balint are, în acest moment, foarte multe de demonstrat.

Oficialii bănățeni sunt singurii care mai cred în recuperarea celor șase puncte pierdute în tribunale, iar Marian Iancu arată tot timpul cu degetul spre „lucrăturile” dinspre FRF. „Haiduciile” lui Iancu s-ar putea întoarce împotriva echipei, cunoscut fiind faptul că „răs cu lații” au fost mai mereu aspru pedepsiți de conducătorii federației și ai ligii.

La Steaua, haos pe teren și în birouri

La Steaua domnește haosul atât pe teren, cât și în birouri. Patronul Gigi Becali este preocupat pe unde să scoată cămașa în procesul din cazul „Valiza” și cum să reducă drastic bugetul după ce criza financiară mondială i-a afectat serios averea. „Roș-albaștrii” l-au vândut pe căpitanul Mirel Rădoi și n-au cumpărat niciun jucător, mulțumindu-se doar cu trei fotbaliști reveniți după împrumutul la Buzău (Bicfalvi, Tudose și Lițu). Antrenorului Marius Lăcătuș nu i-a ieșit nici schimbarea sistemului și niciunul dintre tinerii promovați de voie, de nevoie n-a rupt gura târgului. „Fiara” are mari probleme cu posturile de atacant central, fundaș stânga și mijlocaș stânga, iar multe dintre numele grele din lot, în frunte cu „decarul” Dayro Moreno și portughezul Antonio Semedo, au evoluat foarte slab în meciurile de pregătire.

Ulița cehă nu e luminată

CFR Cluj l-a instalat la conducerea tehnică pe Dusan Uhrin junior, deși oficial Ales Jindra este „principalul”. Ardelenii l-au vândut pe coordonatorul de joc Trică și l-au cumpărat pe Mara, însă marea lor realizare este că au reușit să-i țină pe loc pe Yssouf Kone, Culio și Dubarbier, jucători doriți de multe cluburi de afară.

În aceste condiții, „feroviarii” se anunță principalul adversar al liderului Dinamo, chiar dacă patronul Arpad Paszkany este lovit și el în plin de criza financiară și, mai ales, cea imobiliară. În partidele de pregătire, clujenii au avut evoluții oscilante. Echipa campioană a bătut Partizan Belgrad (1-0), Slovan Bratislava (2-0), Dnepr (1-0), dar a și pierdut cu adversari modești (2-3 cu Belchatow, 1-2 cu FC Seul).

"Dinamo este, în opinia mea, principala favorită la titlu. Mai e CFR, care are un lot foarte bun. Nici Unirea Urziceni nu trebuie scoasă din calcule", Ioan Andone, ultimul învingător în campionat, cu CFR Cluj "Dinamo și CFR Cluj sunt favorite la titlu, au loturi echilibrate și beneficiază de stabilitate.", Dan Petrescu, antrenor la Unirea Urziceni

LINIA A DOUA

Rapid vrea să evite retrogradarea!

Deși teoretic au șanse la titlu, Unirea Urziceni și Rapid își văd lungul nasului și recunosc că n-au cum să concureze pentru laurii de campioni.

Ialomițenii resimt din plin criza financiară care l-a lovit pe patronul Dumitru Bucșaru. Cel mai bun exemplu este îndepărtarea forțată a lui Mara, jucătorul cu cel mai mare salariu. Unirea rămâne, astfel, să mizeze doar pe excelentul antrenor Dan Petrescu, pe priceperea conducătorului Mihai Stoica și pe eventuala neatenție a favoriților.

La Rapid, situația este de-a dreptul dramatică, rod al războiului tragicomic dintre George Copos și Fathi Taher. Nici subalternii lor nu mai înțeleg nimic și pleacă rând pe rând. După Zotta, ieri a venit rândul lui Constantin Toma și al lui Dragoș Nedelcu să-și depună demisiile.

„Mi-e teamă ca Rapid să nu pice în B”, a spus în mai multe rânduri Nae Manea, cel care pare a fi antrenorul echipei (nici acest lucru nu e tocmai sigur în Giulești).

Din cauza datoriilor imense, „feroviarii” au mari emoții pentru obținerea licenței pentru sezonul viitor. Echipa a avut evoluții oscilante în pregătiri. Cel mai important test, cu Șahtior Donețk, a fost însă picat cu brio, rapidiștii fiind complet depășiți de adversari.

0 lei a investit Steaua în transferuri în pauza de iarnă. „Roș-albaștrii”, care l-au pierdut pe căpitanul Mirel Rădoi, au ca obiectiv titlul.