Criza gazelor face ravagii în Europa implicit şi în România. Toată această fugă pentru achiziţionarea de gaze naturale nu se va calma prea curând, având în vedere că temperaturile vor scădea precum şi problemele de aprovizionare cu energie care există la nivel mondial.
Transferul la alt furnizor ar costa şi mai mult pe consumatori
Brearley a refuzat să comenteze cât de mulți oameni și-ar putea pierde furnizorul spunând: Am văzut deja sute de mii de clienți afectați, ceea ce ar putea să depășească cu mult cifra estimată. Este foarte greu pentru mine să spun o cifră exactă.
El a insistat, de asemenea, că Ofgem are planuri pentru a face față crizei, spunându-le parlamentarilor că autoritatea de reglementare a „jucat” diferitele scenarii. Boris Johnson a respins criza spunând că e o „problemă pe termen scurt” și a negat că țara se confruntă cu lipsa de gaze
Guvernul britanic admite că va fi o iarnă „grea”
Guvernul a declarat că recunoaște că oamenii se vor confrunta cu condiții „dure” în lunile mai reci. Ministrul afacerilor Paul Scully a declarat pentru ITV Good Morning Britain: „Știm că va fi o iarnă grea.
„Există companii care părăsesc piața în fiecare an, așa că Ofgem are o formulă încercată și testată de a muta oamenii la furnizor în ultimă instanță, pentru că ceea ce vrem să facem este să pășim și, în primul rând, să protejăm continuitatea ofertei”, relatează Express.
Europa acuzată că nu s-a pregătit mai bine pentru această criză a gazelor
Europa nu face suficiente eforturi pentru a se pregăti pentru o posibilă criză în aprovizionarea cu gaze la iarnă, în special având în vedere că livrările de gaze naturale lichefiate din SUA nu pot fi majorate, a declarat un consilier de top în materie de securitate energetică din cadrul Departamentului de Stat, transmite Bloomberg.
Diplomatul american s-a declarat îngrijorat de faptul că gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este sub media din ultimii cinci ani, ceea ce a condus la preţuri record pe unele pieţe, precum şi de faptul că Rusia, o sursă importantă pentru aprovizionarea cu energie a continentului european, vine după o perioadă prelungită de livrări inexplicabile de mici.
Rusia nu mai dă gaze naturale Europei
Agenția Internațională pentru Energie a cerut Rusiei să mărească transportul de gaze naturale în Europa pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice. Agenția devine primul organism internațional important care a abordat afirmațiile comercianților și oficialilor străini că Moscova a restricționat aprovizionarea cu gaze naturale.
Grupul cu sediul la Paris a declarat că, în timp ce Rusia îndeplinea contracte pe termen lung către clienții europeni, furniza mai puține gaze naturale către Europa decât înainte de pandemia de coronavirus.
„AIE consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea transportului de gaze naturale în Europa și pentru a se asigura că depozitarea este umplută la niveluri adecvate în pregătirea pentru sezonul de încălzire de iarnă care vine. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate pentru Rusia de a-și sublinia acreditările ca furnizor de încredere pentru piața europeană”.
Intră România în criza gazelor naturale? Ce spune Florin Cîțu
În acest context analiștii români spun că România ar putea intra într-o criză generalizată a gazelor naturale. De altfel s-a putut constata pe piața locală o creștere a prețului de furnizare la gazele naturale, creștere operată de Romgaz. Analiștii spun că, cel puțin în București, Elcen ar putea plăti cu 60% mai mult decât în anii trecuți pe MWh de la Romgaz.
Florin Cîțu a declarat că nu vom duce lipsă de gaze naturale în această iarnă, existând stocuri suficiente. Pe fondul scandalului cu facturile imense trimise de către furnizori, premierul a evitat să vorbească despre posibila plafonare a prețurilor la gaze.
„Nu rămânem fără gaze în această iarnă. Așteptăm să vedem ce se întâmplă în Uniunea Europeană. Plafonarea sună bine, dar înseamnă costuri foarte mari pentru companii. România este o țară producătoare, eu vreau ca ei să investească bani, nu să le fac probleme”, a declarat Florin Cîțu.