Criză fără precedent în sănătate! Cum vor fi afectați pacienții

Criză fără precedent în sănătate! Cum vor fi afectați pacienții

Numărul posturilor destinate anul acesta medicilor rezidenți este cu 1.020 mai mic față de anul trecut

Sănătatea românească se confruntă cu o criză de medici, Guvernul nefiind interesat să rezolve deficitul de personal ! Potrivit edupedu.ro, cifra de școlarizare a posturilor pentru rezidențiatul din acest an este cu 1.020 de locuri mai mică comparativ cu anul trecut, cele mai mari scăderi fiind la locurile destinate medicilor de familie.

Situația îngrijorătoare reiese din datele cuprinse în anexele ordinelor de ministru publicate de Ministerul Educației, aceste informații fiind făcute publice doar cu câteva zile înainte de organizarea examenului de rezidențiat, care va avea loc pe data de 8 decembrie în loc de 17 noiembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației.

Mai puține locuri pentru medicii rezidenți!

Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, pentru examenul de rezidentiat au fost rezervate anul trecut 5.730 de locuri în timp ce numărul locurilor alocate anul acesta a scăzut cu 18%, fiind doar de 4.170 . Ordinul de ministru care stabilește numărul de locuri nu este încă în vigoare , numărul de locuri apărând în anexele Ordinului 1.503, ordin pe care ministrul sănătății l-a semnat deja. Ordinul semnat de Ministrul Sănătății trebuie însă semnat și de Ministrul Educației , dar la ora actuală postul nu este ocupat de nimeni. Scăderea numărului de locuri alocate a avut loc în condițiile în care în notă de fundamentare pentru stabilirea anul trecut a cifrei de școlarizare se vorbește despre deficitul de medici. „În prezent România se confruntă cu un deficit major de medici specialişti, deficit care se va adânci în următorii ani, numărul acestora posibil să atingă cifra de 12.000 de specialişti în următorii 15 ani. Având în vedere că migraţia personalului de specialitate medico-sanitar bine pregătit şi cu experienţă profesională este o realitate care îşi pune amprenta asupra sistemului public sanitar, în vederea asigurării unui cadru coerent instituţional şi necesar pentru asigurarea formării acestei categorii profesionale în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat, se impune majorarea cifrei de şcolarizare aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat”, se arată în notă de fundamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzii ingrijorătoare!

Înainte de fiecare rezidențiat, Centrul pentru Resurse Umane din Ministerul Sănătății face o analiză a locurilor din spitale și a numărului de medici necesar, pentru fiecare specializare în parte. În funcție de această analiză, sunt scoase mai multe sau mai puține locuri la rezidențiat. Anul acesta sunt 22 de specializări deficitare în ceea ce privește numărul de medici. Analiza realizată de Centrul de Resurse Umane arată existența unui deficit major de personal (prin pensionare, migrație, lipsă de candidați la concursurile organizate) în specialități pentru care numărul de pacienți este crescut (anestezie și terapie intensivă, medicină de urgență, ortopedie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, psihiatrie pediatrică), lipsa specialiștilor care asigură monitorizarea bolilor infecțioase și a infecțiilor nosocomiale (boli infecțioase, epidemiologie, igienă), necesitatea asigurării cu specialiști a programelor naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice (hematologie, medicină nucleară, oncologie medicală, oncologie și hematologie pediatrică, radioterapie), lipsa specialiștilor pentru domeniul pediatric ( cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, pneumologie pediatrică, neonatologie, pediatrie, neurologie pediatrică), deficitul major de specialiști de rețeaua de expertiză a capacității de muncă, subordonată Ministerului Muncii și Justiției Sociale

Medicina de familie pierde cele mai multe locuri față de anul trecut. Dacă în 2018 erau scoase la concurs 592 de locuri, anul acesta mai sunt doar 217. Printre specializările care au mai puține locuri în 2019 față de 2018 se numără foarte multe dintre cele considerate cu deficit, cum ar fi chirurgie generală, epidemiologie.Examenul de rezidențiat va fi organizat pe 8 decembrie, fiind amânat din cauza lipsei unui ministru al Educației. Asta deși fostul secretar general din minister, Gabriel Ispas a explicat pentru Edupedu.ro că examenul de rezidențiait putea fi organizat la timp, chiar și fără un ministru în funcție.