CRIZA ECONOMICĂ: Timpuri grele pentru noii membri ai UE

5 ANI DE LA EXTINDERE. Criza economică a afectat eforturile esticilor de a reduce discrepanţele faţă de Vest.

Împlinirea a 5 ani de la marea extindere a UE nu le găseşte într-o formă prea bună pe cele 10 state care au aderat în mai 2004. Criza economică mondială a pus capăt brusc dezvoltării lor economice şi eforturilor de a reduce diferenţele faţă de statele occidentale, scrie AFP. În ciuda problemelor actuale, rapoartele Comisiei Europene şi realităţile din teren au arătat fără îndoială că extinderea a fost profitabilă din punct de vedere economic pentru toate statele membre şi în special pentru noii veniţi. Cinci ani de beneficii În anii scurşi de la aderare, cele cinci ţări din Europa Centrală (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Slovenia), cele trei state baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), dar şi Cipru sau Malta au beneficiat de creştere economică record, şi-au dezvoltat infrastructura, comerţul şi serviciile. „Noua Europă”, observă AFP, a beneficiat de o dezvoltare puternică a domeniului imobiliar şi de un aflux de capitaluri străine. Salariile au crescut corespunzător, cu până la o treime în Cehia sau Ungaria şi chiar cu 50% în Polonia, în vreme ce în Lituania sau Letonia s-au dublat.

În acest timp, rata şomajului a scăzut, cu 4%-6% în cazul Letoniei şi al Lituaniei sau chiar cu 10 procente în cazul Poloniei. Creşterea nivelului de trai al noilor cetăţeni ai Uniunii Europene s-a văzut foarte bine pe şosele, unde vechile automobile Skoda, Lada sau Wartburg au fost înlocuite de noi modele de import. Reţeaua rutieră a fost şi ea modernizată, mulţumită fondurilor europene.   Criza economică, un duş rece

Din cauza economiilor lor relativ mo deste, deschise şi dependente de pieţele occidentale, criza economică mondială a afectat puternic noile state membre, stopând creşterea economică şi ridicând iarăşi rata şomajului, ca în cazul Poloniei, al Lituaniei şi al Ungariei. Monedele locale au pierdut până la 30 de procente în raport cu moneda euro, aşa cum a fost cazul zlotului polonez şi al forintului ungar. Din acest motiv, rambursările creditelor de consum şi ale celor imobiliare, obţinute în monede străine, afectează acum cheltuielile gospodăriilor.

În aceste condiţii, Fondul Monetar Internaţional împreună cu Banca Mondială şi UE au acordat deja un ajutor de urgenţă în valoare de 20 de miliarde de euro Ungariei. Polonia a solicitat şi ea o linie de credit. FMI, scrie AFP, a avertizat de altfel că statele din Europa Centrală şi de Est vor avea parte de o „aterizare brutală”, pe fondul recesiunii, care presupune o scădere a produsului intern brut de 3,7% în 2009 şi o uşoară creştere în 2010, de 0,8%.

Potrivit FMI, după ani de creştere economică susţinută de 5,4% în 2007 şi 2,9% în 2008, ţările din Europa Centrală şi de Est vor suferi din cauza „supraîncălzirii” economiilor lor şi de „dependenţa lor excesivă” faţă de capitalurile străine. Recesiunea va lovi cel mai puternic statele baltice, ale căror economii vor scădea cu 10 procente anul acesta şi cu aproximativ 2 procente în 2010, şi mai puţin ţările Europei Centrale, unde scăderea va fi de doar 1,3% anul acesta.