Criza din China a dus la scumpirea acestui material cu 300% în două luni. Mari probleme pentru economia mondială

Criza din China a dus la scumpirea acestui material cu 300% în două luni. Mari probleme pentru economia mondială sursa: arhivă EVZ

Sunt efecte devastatoare provocate de criza din China, care a oprit multe segmente de producție din cauza lipsei de cărbune. Repercusiunile încep să apară.

Criza de producție pe care o traversează China creează mari probleme și pe plan extern. De exemplu, există un produs al cărui preț a crescut uluitor, cu un procent de 300% în mai puțin de două luni. Este vorba despre siliciu.

Care este folosit în foarte multe produse, de la cipuri de computer până la ciment, de la sticlă până la componente auto. Totodată, siliciul este materia primă pentru silicon, care este utilizat într-o altă varietate de produse, de la implanturi medicale şi până la deodorante.

Sunt probleme uriașe ce provin din China și care au impact în economia mondială

Efectul de domino reprezintă un efect devastator, cu atât mai mare pentru producătorii auto, acolo unde siliciul este amestecat cu aluminiu pentru a produce mai multe componente auto.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă te confrunţi cu provocări în alimentarea cu siliciu este clar că ai o problemă. (...) Mai există rezerve în piaţă, dar se tranzacţionează la un preţ foarte mare”, a declarat Keith Wildie, head of trading în cadrul companiei Romco Metals, pentru Bloomberg, conform businessmagazin.ro.

China se confruntă cu un deficit de energie din cauza lipsei unei cantităţi suficiente de cărbune. Fabricile şi-au oprit activităţile, în ultima perioadă. Băncile Goldman Sachs şi Nomura şi-au revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei chineze din acest an. Se preconizează un efect de domino.

Multe activități au fost oprite în China

Criza energetică din China, care a dus la oprirea activităţilor unor fabrici, ar putea fi un pericol mai mare pentru economie decât criza datoriilor de la grupul imobiliar Evergrande, determinând investitorii să evite industriile vulnerabile la deficitul de energie, cum ar fi sectorul siderurgic şi construcţiile, transmite Reuters.

China are un deficit de energie din cauza lipsei unei cantităţi suficiente de carbune, a standardelor mai stricte referitoare la emisii şi a cererii puternice din partea producătorilor industriali, factori care au dus la raţionalizarea consumului.