Criza de la graniță provoacă proteste majore. „Nu torturii la graniță”

Criza de la graniță provoacă proteste majore. „Nu torturii la graniță”

EL PERIODICO (Spania), 17 octombrie 2021 - Protestatarii cer renunţarea la zidul pe care guvernul polonez îl ridică pentru a opri avalanșa de migranţi în punctele de trecere a frontierei.

Mii de oameni au ieșit duminică pe străzile din Varșovia pentru a cere guvernului polonez să acorde azil afganilor, sirienilor, irakienilor și altor imigranți prinși la granița cu Belarus; și să îşi suspende imediat planul de a construi un zid între cele două țări. Organizatorii mobilizării, inclusiv colectivul feministelor și grupul Lambda Warszawa, cer autorităților să "înceteze tortura la graniță" după moartea, în ultimele săptămâni, a mai multor refugiați în acea zonă.

"Autoritățile poloneze iau de aproape două luni măsuri care au dus la moartea a cel puțin șase persoane care caută refugiu în țară și în Europa. Viața altor sute de persoane care încearcă să traverseze pădurile de frontieră este în pericol. Printre acestea se găsesc şi copii mici", au declarat organizatorii într-un comunicat.

„Suntem o țară umanistă"

De asemenea, protestatarii, care au scandat lozinci, precum "Rușine", "Nu torturii la graniță" și "„Suntem o țară umanistă", s-au oprit în fața sediului parlamentului pentru a denunța că polițiștii de frontieră polonezi, încălcând legile internaționale și principiile asistenței umanitare, împiedică imigranții să solicite azil, nu le oferă ajutor medical și retrimit ilegal refugiați la granița cu Belarus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestul are loc după decizia guvernului polonez de a construi un gard de sârmă ghimpată la granița cu Belarusul, pe care chiar intenționează să îl înlocuiască cu o structură mai durabilă. Potrivit polițiștilor de frontieră, numai vinerea trecută au avut loc 592 de încercări de trecere ilegală a frontierei dintre Belarus și Polonia.

Săptămâna aceasta, Parlamentul polonez a modificat o lege care le permite polițiștilor de frontieră locali să expulzeze persoanele care trec ilegal frontiera, decizie care, potrivit UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, afectează dreptul oamenilor de a solicita azil.

Varșovia acuză guvernul din Belarus că promovează fluxul migrator la frontieră ca măsură de represalii pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva președintelui, Aleksandr Lukașenko, după alegerile controversate din august 2020.