Criza Cardurilor din Sănătate, departe de a fi soluționată!
Editura Evenimentul si Capital

Criza Cardurilor din Sănătate, departe de a fi soluționată!

Autor: | | 0 Comentarii | 301 Vizualizari

De la 1 mai 2018 au expirat contractele de mentenanță pentru platforma informatică a Casei de Asigurări de Sănătate, iar surse din CNAS au spus, pentru EVZ, că deocamdată nu se știe când va fi organizată o nouă licitație. Cert este că, fix de a doua zi, întâmplător sau nu, au început problemele.

Așa cum EVZ a relatat anterior, timp de două săptămâni sistemul informatic în care sunt validate toate serviciile de sănătate din România, circa 700.000 pe zi (din care peste 200.000 sunt prescripții), mai mult n-a funcționat. Oficial, însă, CNAS n-a recunoscut decât atunci când două zile sistemul a fost „picat” - 3 și 7 mai-, la care se adaugă și problemele din weekendul trecut.

De fiecare dată, oficialii CNAS le-au replicat furnizorilor de servicii medicale că „până la soluţionarea problemelor tehnice apărute la platforma informatică, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se pot acorda/elibera în regim off-line”. „Atâta timp cât lucrezi în offline, nu știi dacă pacientul e asigurat, dacă are dreptul la toate acele servicii medicale pe care tu i le oferi. Iar dacă nu e asigurat, CNAS nu- ți va deconta niciun leu”, ne-a explicat un medic de familie.

Prelungire

Ieri, sistemul (SIUI și PIAS) funcționa, dar cu erori. Ca să facă pace cu medicii revoltați și pentru că sistemul nu e gândit să facă față la atâ- tea validări su plimenta re peste norma zilnică, CNAS pregătește un ordin care le va da timp mai lung furnizorilor. Practic, toți furnizorii, de la medici de familie, spitale, asistență la domiciliu etc, care au servicii nevalidate începând cu data de 7 mai, vor putea să le introducă în sistem „până la sfârșitul perioadei de raportare pe luna mai”, a arătat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache. Adică până în 5 sau 7 mai, în funcție de tipul de furnizor. Deocamdată nu s-a stabilit dacă această „păsuire” va fi o excepție sau va ajunge să fie o regulă.

„Dacă nu-mi validează serviciile, mă adresez justiției”

Sătui de probleme, însă, unii medici sunt deciși chiar și să dea în judecată CNAS dacă serviciile lor nu vor fi decontate. „Am 145 de servicii nevalidate de săptămâna trecută fiindcă nu a mers sistemul impotent unic informatic (...). Țin să anunț, pe această cale că zilele libere îmi aparțin pe deplin, la fel și nopțile, nu renunț la nicio secundă acordată familiei mele pentru a mă duce la cabinet să validez, fiindcă nimeni din CNAS nu mi-a contractat și timpul liber. Așa încât, dacă mă voi trezi cu servicii nevalidate fiindcă nu am acceptat umilința de a pierde nopțile prin dispensar, anunț de acum că mă voi adresa justiției pentru acest afront”, a anunțat dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: sanatateStirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate