Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea TV, șefa Instanței Supreme, Cristina Tarcea spune că le-a cerut tuturor judecătorilor că, până în luna septembrie, trebuie să motiveze toate condamnările. Prin urmare, vom avea până în toamnă motivarea în cazul Bombonica, cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. Tarcea a mai vorbit şi despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.
Șefa Instanței Supreme a atras atenția asupra volumului mare de muncă al judecătorilor este extreme de mare, iar asta poate fi privită ca o justificare în ceea ce privește expunerea motivării. Tarcea susține că a nu a ezitat să ia o serie de măsuri administrative pentru remedierea acestei situații, informează realitatea.net.
„Paleta de activitate de judecată a judecătorilor de penali este extrem, extrem de largă. Este asta o justificare pentru o întârziere nu prea mare a redactărilor. Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a explicat Tarcea pentru Realitatea TV.
Referitor la revocarea Laurei Codruţa Kovesi, Tarcea a declarat: „Nu am să vorbesc în numele colegilor mei judecători, pentru că nu am discutat cu dânşii aspectele astea. Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, până la urmă, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor bătălii politice. Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constitutiei noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti. Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple”.