Cristian Terhes: „Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile” 

Cristian Terhes: „Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile” 

Cristian Terhes: „Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile”. Europarlamentarul explică de ce nu se poate face tranziţia propusă de Timmermans în România.

Cristian Terhes: „Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile”. Europarlamentarul explică de ce nu se poate face tranziţia propusă de Timmermans în România. Cristian Terhes - Europarlamentar PNTCD, spune pe social media că pe 25-02-2021, ora 03:04:12, „România consumă 6424 MW/ora curent. Şi produce 5851 MW. Restul trebuind să importe. În acest moment importă 568 MW/ora (8%). Din cei 5851 MW/ora produși de România, 21.64% e energie produsă pe cărbune. Iar energia regenerabilă e 1.43% eoliană și 0% solară.

Cristian Terhes: „Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile”

Comisarul european Frans Timmermans a cerut României zilele trecute să renunțe total la energia pe cărbune (21.64% în acest moment). Şi să treacă pe energie regenerabilă (1.43%). Până când se face tranziția totală, Timmermans zicea să se treacă de pe cărbune pe gaz prima dată. Cum am spus într-o postare anterioară, dacă scoți cărbunele din acest mix energetic, cu ce umpli locul rămas de 21.64%? E clar că regenerabilele nu pot acoperi necesarul la această oră. Mai multă energie hidro și nucleară nu e de unde produce, pentru că baraje noi nu se mai fac, iar noi reactoare la Cernavoda se vor face peste 10 ani cel puțin”, a scrie Terhes.

Cristian Terhes: Nu mai avem păcură, ne-am vândut zăcămintele

Energia pe biomasă e generată, în general, prin arderea lemnului. Bănuiesc că nu vrea Timmermans să ne tăiem pădurile câte au rămas să le băgăm pe foc să facem curent. Ar mai rămâne energia pe hidrocarburi, adică gaz sau păcură. Păcura nu prea mai avem pentru că am vândut zăcămintele pe nimic iar rafinăriile le-am închis și vândut/tăiat la fier vechi. Deci ar trebui să cumpărăm păcura de la alții. Gazul și pe care-l folosim acum nu e tot de la noi, trebuind să importăm pentru a ne acoperi consumul. Majoritatea gazului ce în România vine din import e din Rusia, fie că vine direct, fie făcând ocol prin țări UE. România, însă, plătește cel mai mare preț pe metru cub de gaz rusesc, prin urmare orice creștere a importului de gaz din Rusia înseamnă mai mulți bani pentru regimul Puțin. În concluzie, îl întreb pe Timmermans și pe alții care susțin închiderea sistemului termoenergetic pe cărbune din România: pe ce facem 21.64% energie din necesarul de azi dacă închidem minele și sectorul termoeneegetic pe cărbune? Uitați-vă la graficul de mai jos și trageți concluzia. Trebuie să fii trădător de țara să vrei să-ți distrugi sectorul termoenergetic pe cărbune ca să fii mai dependent de gazul rusesc sau de curentul produs de alții”, a scris europarlamentarul pe contul personal de Facebook.