Cristian Rizea, pârât notoriu la Chișinău. Zeci de persoane publice își apără onoarea

Cristian Rizea, în instanța de la Chișinău/ Sursă foto: arhiva EvZ

Republica Moldova. Curtea de Apel Chișinău i-a restituit fostului deputat român Cristian Rizea recursul, în litigiul cu omul de afaceri Nicolae Ciornîi. Pe rolul instanțelor de judecată rămân alte zeci de procese în care persoane publice de la Chișinău își apără onoarea și cer dezmințiri. Totodată, continuă examinarea cauzei în care Rizea luptă să-și reîntoarcă cetățenia Republicii Moldova.

„Dezvăluirile” lui Rizea, motiv pentru zeci de procese

În luna aprilie curent, Judecătoria Chişinău, sediul Centru a admis parțial cererea de chemare în judecată înaintată de omul de afaceri, Nicolae Ciornîi. Astfel, a fost constatată încălcarea mai multor drepturi ale acestuia - respectul onoarei și reputației profesionale, la viața privată și la protecția datelor cu caracter personal.

Rizea a contestat încheierea, iar magistrații instanței de apel i-au oferit un răgaz pentru a înlătura neajunsurile din cerere. Magistrații au identificat probleme în ceea ce privește motivarea, dar și faptul că Rizea nu a achitat taxa de stat. Pentru că nu s-a conformat cerințelor în termenele legale, Curtea de Apel i-a restituit cererea.

Ex-deputatul român a fost atacat în instanță și de omul de afaceri Vasile Chirtoca, Societatea cu Răspundere Limitată ENTOURAGE & COMPANY, dar și de alți agenți economici.

Declarațiile sale au stat la baza mai multor procese de apărare a onoarei, Rizea fiind acționat în judecată de zeci de persoane publice. Printre acestea,  jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari,  fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari etc.. Pe rolul instanței se află și cauza inițiată de interpreta Olia Tira, după alte „dezvăluiri”ale fostului politician.

 

Rizea a vrut să participe la ședințele de judecată

Rizea, care face pușcărie pentru acte de corupție, a vrut să participe la ședințele de judecată de la Chișinău. Acesta a solicitat asistență juridică internațională pentru a ajunge în fața instanței, care examinează dosarul cetățeniei sale moldovenești.

Avocatul lui Cristian Rizea la Chișinău a solicitat, în numele clientului său, strămutarea cauzei într-o altă instanță egală în grad. În motivare s-a invocat faptul că instanța de judecată nu a admis cererea de asistență juridică internațională. În demersul respins Rizea solicita asigurarea participării sale la ședințele de judecată. Respectiv, dacă nu a fost admis, ar exista o bănuială că „nepărtinirea judecătorului ar putea fi afectată”.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a considerat că cererea este una neîntemeiată și slab argumentată.

„Colegiul judiciar consideră neîntemeiat și lipsit de suport probatoriu argumentul solicitantului strămutării cauzei. Constată că la caz nu a fost justificat obiectiv punctul de vedere referitor la pretinsa imparțialitate a judecătorilor Judecătoriei Chișinău. Or, dezacordul participantului la proces cu un act judecătoresc se exprimă prin contestarea acestuia în ordinea stabilită de Lege, însă nu poate constitui temei de strămutare a cauzei spre examinare la o altă instanță egală în grad”, se menționează în decizia Curții de Apel Chișinău.

Cristian Rizea. Sursa foto: arhiva EVZ

Cum a rămas Rizea fără identitate moldovenească

În mai 2019, autoritățile române au solicitat autorităților de la Chișinău extrădarea lui Rizea. Atunci, Ministerul Justiției a declarat că nu poate iniția procedura de extrădare, deoarece Cristian Rizea este și cetățean al Republicii Moldova.

Un an mai târziu, fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Rizea. Ultimul a contestat decretul prezidențial în instanță. Pe 27 aprilie 2023, Cristian Rizea a fost extrădat autorităților din România, unde își ispășește pedeapsa pentru acțiuni de corupție.

Proces cu foștii aliați politici

Politicianul s-a refugiat la Chișinău cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanță. Câțiva ani mai târziu s-a lansat în politică. În luna septembrie începe examinarea unei noi cauze împotriva lui Cristian Rizea, care este de departe cel mai pârât personaj cu ambiții politice din Republica Moldova. De data aceasta, aliatul său de cândva, Vladimir Dachi, încearcă să-și recupereze banii pe care i-a investit în ideile și luxul fostului psd-ist.

Anterior, Vladimir Dachi l-a denunţat pe Cristian Rizea la poliţie pentru că i-ar fi furat lucrurile personale. Dachi susține că i-a împrumutat bani lui Cristian Rizea. Ultimul ar fi avut nevoie de resurse ca să-și poată aranja viața, după ce a fugit de justiția română la Chișinău. Printre bunurile procurate s-ar număra conacul de pe strada Cireșilor din capitală, unde Rizea ducea o viață plină de huzur. Mai mult, Dachi spune că i-ar fi dat bani și pentru cheltuielile de întreținere.

Casa lui Rizea de la Chişinău/Sursa foto: EvZ