Cristian Bușoi, prim-vicepreşedinte PNL. Vorbește despre eșecul înregistrat de liberali la alegerile locale. „PNL trebuie să se coordoneze cu acţiunile preşedintelui Iohannis”

Cristian Bușoi, prim-vicepreşedinte PNL. Vorbește despre eșecul înregistrat de liberali la alegerile locale. „PNL trebuie să se coordoneze cu acţiunile preşedintelui Iohannis”

Cristian Buşoi, europarlamentar şi prim-vicepreşedinte PNL a explicat, într-un interviu acordat EVZ, cele mai recente decizii luate de PNL după scorul slab de la alegerile locale, dar şi care ar trebui să fie raportarea liberalilor faţă de preşedintele Iohannis sau premierul Cioloş.

Consideraţi, aşa cum au spus Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, că PNL a obţinut la aceste alegeri locale cel mai bun scor al partidului din 1990 până azi?

Rezultatul PNL a fost unul bun. Există nenumărate analize, mai ales în media, care fac tot felul de comparaţii, este complicat să facem o comparaţie matematică, mai ales ţinând cont de faptul că este pentru prima dacă când vorbim de un partid cu totul şi cu totul fuzionat. Nu vorbim de alianţa D.A., nici de două partide distincte care îşi adună sau nu scorurile, plus că în 2012 am fost adversari puternici, noi fiind în USL. Rezultatul este unul bun, evident însă sunt nenumărate semne de îngrijorare care ţin evident în primul rând de ce s-a întâmplat în Bucureşti şi care o spun foarte răspicat şi am spus -o şi în şedinţa conducerii centrale, nu este doar responsabilitatea sau vina celor 6 preşedinţi de sectoare sau a candidatului şi fostului preşedinte Cătălin Predoiu şi sigur, faptul că deşi în unele judeţe am obţinut un scor foarte bun în unele dintre ele chiar am ieşit pe primul loc, din păcate la negocierile pentru consiliile judeţene se prefigurează, încă luptăm să nu se întâmple acest lucru, să pierdem preşedinţiile de consilii judeţene şi să rămânem cu unele judeţe unde fie suntem singuri majoritari, fie putem să facem alianţă cu UDMR-ul. Aceste două mari semne de îngrijorare plus faptul că au existat unele disfuncţonalităţi în unele judeţe trebuie să ne facă să fim pragmatici şi săă tragem nişte lecţii utile pentru alegerile din toamnă.

Pe cine aţi adăuga pe lista vinovaţilor pentru situaţia de la Bucureşti?

Ne puteți urmări și pe Google News

Cred că bucureştenii sunt extrem de sensibili la tot ce înseamnă mesajele naţionale şi la leadershipul naţional al PNL, poate mai mult decât locuitorii oricărui alt oraş din România. Sigur că sunt oraşe mari în România în care am obţinut rezultate foarte, foarte bune, dar acest lucru se datorează  lucru în primul rând primarilor noştri care sunt în funcţie, care şi-au făcut foarte bine treaba, care au reuşit să îşi atragă susţinere. Mă refer aici la Cluj, la Timişoara, Arad, Suceava, dar cred că nu am reuşit până acum să convingem electoratul bucureştean că PNL s-a reformat întru totul chiar dacă am făcut eforturi şi sacrificii foarte mari pentru a răspunde nevoilor electoratului.  Nu ştiu dacă întotdeauna mesajul nostru anti-PSD a fost foarte penetrant şi puternic şi cred că trebuie să polarizăm mai mult cu PSD şi în acelaşi timp, faptul că nu am fost hotărâţi pe o variantă- şi aici poate sunt puţin subiectiv pentru că am fost în această bătălie- de candidat pentru primăria Capitalei şi cu voinţa noastră sau a unor întâmplări nefericite am schimbat câţiva candidaţi- a fost de natură să nu-I dăm impresia bucureşteanului că avem neapărat soluţia de care are nevoie.

Cum vi s-a părut susţinerea lui Piedone pentru Sava? A avut efecte negative asupra PNL?

E greu de măsurat dacă au fost sau nu efecte negative. Sigur că Cristian Popescu Piedone este un personaj cu care PNL nu are nimic de-a face şi total respins de PNL. Pe de altă parte, dacă un om care a avut un cuvânt de spus în Sectorul 4 a exprimat o opţiune şi a dorit să susţină un anumit candidat, era foarte complicat pentru acel candidat să-l refuze, mai ales că uneori trebuie să te uiţi şi la răul cel mai mic. Ori răul cel mare care s-a şi întâmplat este că PSD a pus mâna pe primăriile de la sectoare şi pe Primăria Capitalei. Acest lucru s-a întâmplat şi la sectorul 4. Raţionamentul acesta a fost: de a împiedica candidatul  PSD să câştige primăria Sectorului 4, mai ales că au existat numeroase semne de întrebare că sunt nereguli cu cei din anturajul domnului primar. Era o situaţie greu de gestionat, sunt de acord cu dvs că s-ar putea să fi existat anumite repercursiuni la nivelul Bucureştiului şi al sectoarelor, dar cred că este greu de cuantificat şi nu ştiu ce efect a avut acest lucru asupra situaţiei de la Bucureşti.

Ar fi trebuit să demisioneze Gorghiu şi Blaga? Sau Ilie Bolojan, aşa cum au cerut foştii şefi de la sectoare ?

Strict legat de secretarul general a existat o discuţie într-un cerc foarte restrâns şi apoi în şedinţa BPN, această propunere nu s-a făcut. Dl. Bolojan a cerut  un vot de încredere pe care l-a obţinut. Este  unul dintre performerii alegerilor locale, obţinând un  rezultat foarte bun în Oradea, meritat pentru performanţa ca şi primar. I s-a reproşat însă, şi nu doar de colegii din Bucureşti, că poate la nivel naţional nu a existat o coordonare şi o campanie aşa cum aproape a existat până acum la toate alegerile locale, cu mesaje naţionale,  cu coordonare naţională, cu subiecte naţionale, dar şi această discuţie este închisă.

Dar Blaga şi Gorghiu?

Sentimentul tuturor colegilor din ţară pe care îl respect şi împărtăşesc  este că trebuie să mergem împreună în echipa pentru alegerile parlamentare.

Cum vedeţi acum episodul în care aţi fost schimbat din postura de candidat al PNL?

Am explicat colegilor mei care a fost contextul momentului februarie şi multe din lucrurile pe care le-am spus acolo nu le pot spune în public. Aceasta a fost o decizie pe care am luat-o împreună cu conducerea restrânsă a PNL după o analiză pe care am făcut-o şi a urmat şi  unei atmosfere care nu a fost de natură să-I dea garanţia în primul rând electoratului şi nu neapărat mie că am cu adevărat susţinere şi că toţi colegii mei cred că această candidtaură opoate fi una victorioasă. Dar aceasta este o mică piesă a unui puzzle mai larg cu elemente care ţin de ceea ce nu am făcut noi, dar şi cu elemente independente de voinţa PNL. Electoratul bucureştean şi de Dreapta este un electorat foarte pretenţios şi pe bună dreptate. E un electorat care aşteaptă mult de la cei care îi aşteaptă să voteze. A fost-cel puţin cel din Bucureşti puternic influenţat de tragedia de la Colectiv şi de nevoia de schimbare a administraţiei de după Colectiv, a existat o forţă politică bine finanţată şi destul de activă, mai ales în mediul online care deja candidase în Bucureşti în 2012, ca şi candidat independent- Nicuşor Dan mă refer şi care se transformase în formaţiune politică cu candidaţi de sectoare şi liste de consilieri şi care cu un  mesaj seducător şi nu întru totul corect şi anti-politică şi anticorupţie au reuşit să obţină un număr important de voturi. Au reuşit de asemenea, să obţină o susţinere mediatică importantă în mesajul lor că ar putea să o învingă pe Gabriela Firea şi că ar fi pe locul doi în sondaje, ceea ce a fost de ajutor pentru mobilizarea din ultima săptămână şi din ziua votului. Dar aceasta este o analiză pe care noi o vom face şi cei care vor veni la conducerea PNL Bucureşti vor trebui să ţină cont şi dacă învăţăm nişte lecţii, în toamnă putem recuceri o bună parte din electoratul care a preferat alte soluţii.

Intenţionaţi să preluaţi conducerea PNL Bucureşti?

Pe o perioadă foarte limitată de timp, strict pe chestiuni  administrative, Cătălin Predoiu mi-a delegat semnătura pentru a gestiona aspectele financiare şi administrative ale PNL Bucureşti. Am declarat ieri colegilor mei că nu doresc să fiu numit în funcţia de preşedinte interimar al PNL Bucureşti. De altfel, propunerea pe care am făcut-o şi pentru care nu am găsit foarte multă susţinere a fost aceea de a face alegeri la nivelul sectoarelor şi al PNL Bucureşti, pentru că nu e deloc complicat din punct de vedere tehnic şi e cea mai corectă soluţie faţă de membrii PNL pentru  a-I mobiliza. Am însă convingerea că toţi colegii mei din conducerea centrală, şi în primul rând cei doi co-preşedinţi vor cumpăni atent şi vor găsi soluţiile cele mai bună pentru Bucureşti.

 Aţi dori să candidaţi la şefia PNL Bucureşti?

Nu e o astfel de discuţie posibilă cât timp s-a luat o hotărâre că nu vor fi alegeri în acest moment. Prin urmare va trebui să fie o echipă de interimari, preşedinte plus cei 6 preşedinţi de sectoare, care pe de o parte se bucură de recunoaştere şi susţinere în interiorul organizaţiilor şi pe de altă parte să genereze încredere în rândul electoratului.

Credeţi că PNL are nevoie de un Congres în vara asta ?

Şi aici lucrurile mi s-au părut clare în şedinţa BPN. Cei mai mulţi  dintre colegii din ţară şi mai ale filialele care au obţinut rezultate foarte bune din ţară au dat un mesaj de continuitate şi stabilitate, sigur  fiecare a avut câte un lucru de propus pentru a îmbunătăţi şi organizarea şi mesajul public, dar cred că aceasta fiind voinţa colegilor din PNL trebuie să strângem rândurile  şi să ne pregătim pentru bătălia pentru alegerile parlamentare.

Care credeţi că trebuie să fie raportarea PNL faţă de Iohannis?

Cred că PNL trebuie să se coordoneze mai mult cu acţiunile şi proiectele preşedintelui Iohannis. Suntem într-o situaţie inedită după 1990, când un preşedinte respectă cu adevărat litera şi spiritul Constituţiei şi nu e părtinitor faţă de un partid politic şi nu intervine în treburile interne ale unui partid şi este un lucru foarte bun. Dar partidele au fost obişnuite cu stilul intruziv al preşedintelui Băsescu şi chiar dacă mai puţin intruziv, destul de eficient al lui Ion Iliescu. Lucrurile acestea s-au schimbat în România şi chiar dacă apparent nu există o implicare sau susţinere făţisă a preşedintelui României, cred că PNL, cel care l-a susţinut, trebuie să îl susţină în continuare pe Kluas Iohannis în proiectele sale pentru România, trebuie să se coordoneze mai mult şi să ţină aproape de preşedintele României, să îl apere atunci când este atacat pe nedrept şi să se comporte în diecţia pe care o poate conveni la nivel de acţiune pentru România cu preşedintele României. Nu numai că toţi votanţii PNL, şi asta vă spun pe sondajele pe care le-am coordonat în Bucureşti şi în mediul urban, au încredere multă şi foarte multă în preşedintele Iohannis, dar pe lângă aceşti 30-32 la sută, mai există încă 10-15% în funcţie de sondaj, oameni care au încredere multă şi foarte multă în preşedintele Iohannis, care au votat cu Iohannis la turul doi şi pe care trebuie să îi atragem către PNL, dacă dăm convingerea că PNL şi Klaus Iohannis au un proiect bun pentru România. Cea mai mare greşeală este să punem un eşec al PNL pe seama scăderii popularităţii preşedintelui. Este total fals.

Dar raportarea PNL faţă de guvern şi Dacian Cioloş?

În ceea ce priveşte raportarea PNL faţă de guvern şi faţă de premierul Cioloş, există şi au apărut şi în presă, pe surse, anumite critici care s-au făcut din interiorul PNL. Există o nemulţumire faţă de activitatea unor miniştri şi evident că această nemulţumire este foarte justificată şi există anumite aşteptări neîmplinite, dar premierul Dacian Cioloş este un om care îşi face treaba. Este un om apreciat şi în Ardeal şi de către electoratul urban şi cred că trebuie avută o discuţie foarte aplicată cu premierul Cioloş şi trebuie  să vedem în ce măsură putem ajuta pentru ca activitatea guvernului să fie mult mai performantă. Pentru că în mod indirect, chiar dacă nu e guvernul nostru, chiar dacă nu putem şi nu ţine mereu cont de opiniile PNL, în mod evident susţinătorii lui Cioloş, cu electoratul de dreapta şi electoratul PNL sunt cam din acelaşi bazin electoral. Orice fel de conflict nu face altceva decât să confuzeze acest electorat.

Îl vedeţi pe Dacian Cioloş în postura de şef al PNL?

Pentru asta ar trebui ca dl Cioloş să dorească să intre în politică şi deocamdată nu a dat niciun semn, nici măcar indirect, dimpotrivă, şi-a asumat rolul de premier independent, neimplicat politic, care nu candidează la parlamentarele din toamnă. Nu ştiu dacă pe viitor PNL poate să-l convingă pe Dacian Cioloş să facă acest pas şi nu ştiu în ce măsură planurile PNL cu planurile dlui Cioloş se pot sincroniza. Chiar dacă discuţia legată de echipa de conducere a PNL este închisă şi mergem înainte cu cei doi co-preşedinţi, cu prim-vicepreşedinţii, cu actuala structură de conducere a partidului, trebuie să luăm o decizie foarte importantă şi esenţială, şi anume decizia persoanei care va fi candidatul nostru pentru funcţie de prim-ministru. Persoana pe care PNL o va susţine dacă va câştiga alegerile. Nu trebuie să ne pripim, nu trebuie să o facem neapărat acum, nici nu o putem face direct după alegerile parlamentare, dar  trebuie să fie o persoană care să aibă susţinerea reală a PNL, dar în acelaşi timp să se bucure de o imagine bună în rândul electoratului PNL.

După alegerile parlamentare aţi candida la şefia PNL, aşa cum se discută?

Este prematur  să fac azi o astfel de afirmaţie, pentru că niciun lider al PNL nu poate lua această decizie decât ca urmare a unei consultări cu colegii din PNL. Este greşit să se facă astfel de afirmaţii acum pentru a deschide tot felul de speculaţii. Cred că PNL are suficiente resurse, aşa cum oricare dintre cei doi dintre cei doi co-preşedinţi mai ales dacă PNL va avea rezultate bune poate avea de departe prima opţiune pentru a candida, există o resursă umană destul de consistent de viitori preşedinţi unici ai PNL, aşa cum se va întâmpla în primăvara lui 2017. În acest moment este prematur să mă gândesc la această situaţie.

Este nevoie de o schimbare de generaţie în PNL? Şi dacă da, aş dori să nominalizaţi câţiva colegi din generaţia dvs cu care aţi dori să faceţi echipă şi pe care îi apreciaţi?

Există deja o schimbare de generaţie în PNL, sigur că la prima vedere faptul că niciunul dintre candidaţii tineri sau aproape niciunul dintre candidaţi cu care am încercat să cucerim marele oraşe sau sectoarele nu a reuşit într-un singur tur, poate fi un argument împotriva înnoirii, aşa cum în mod fals se spune că faptul că unii candidaţi sau primari în funcţie cu probleme penale au fost realeşi şi evident, se aduce mereu în prim-plan cazul extrem al lui Cherecheş la Baia Mare, asta înseamnă că oamenii nu mai vor lupta anticorupţie sau nu mai vor reformarea societăţii şi a clasei politice. Sunt două concluzii facile şi incorecte ale acestor alegeri locale. Eu cred că dimpotrivă, oamenii îşi doresc în mod clar să existe figuri noi în clasa politică şi chiar dacă unii candidaţi nu au câştigat, au obţinut scoruri foarte bune şi s-au bucurat de o bună percepţie la nivelul populaţiei. Cel puţin la nivelul electoratului PNL există o aşteptare ca lupta anticorupţie şi curăţirea societăţii să fie susţinută de politicieni. Sunt mulţi oameni tineri care au perspective foarte importante pe scena politică. Sigur că în primul rând este Alina Gorghiu, care este co-preşedintele PNL, avem câţiva colegi la Bucureşti care au obţinut rezultate bune în ciuda unei situaţii imposibile în care s-au aflat. Mă refer la Ovidiu Raeţchi, Cristi Popescu, Alex Nazare. Cred de asemenea, că şi în ţară, şi lideri de filiale tineri aşa cum este Mugur Cozmanciuc, Iulian Dumitrescu, Ionel Palăr au reuşit să obţină rezultate foarte bune sau bune într-un mediu extrem ostil, în zone care votau in mod masiv PSD. Nu pot face o listă care să îi cuprindă pe toţi colegii şi nu vreau să supăr pe unul din colegi, un rezultat extraordinar pe care l-a avut Daniel Cârjan, din Turnu Severin, oraşul meu natal. I-au lipsit câteva sute de voturi, într-un municipiu care niciodată nu a vaut primar de la PNL. Şi sigur că şi în Iaşi, Marius Bodea în ciuda unui candidat independent care a încercat să îl imite pe Nicuşor Dan şi a  unei fragmentări a Dreptei şi a unui fief PSD a obţinut un rezultat remarcabil. Sunt oameni care trebuie să continue, trebuie încurajaţi, responsabilizaţi, unii poate vor fi în Parlamentul României, alţii vor începe munca pentru alegerile pentru primari peste 4 ani şi au toate şansele să reuşească.