Evenimentul Zilei > Justitie > Cristian Adomniței, reținut de DNA pentru afaceri cu fina primarului Nichita
Cristian Adomniței, reținut de DNA pentru afaceri cu fina primarului Nichita

Cristian Adomniței, reținut de DNA pentru afaceri cu fina primarului Nichita

Liderul PNL Iași a petrecut noaptea după gratii. Judecătorii decid astăzi dacă va fi arestat

Președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, Cristian Adomniței, ultimul liberal din grupul Relu Fenechiu care nu era cercetat sau condamnat, a fost reținut aseară pentru 24 de ore de procurorii DNA într-un dosar de corupție.

Totul a început ieri, în jurul prânzului, când procurorii DNA l-au chemat la audieri. Fostul ministru al Educației (2007-2008) este acuzat de fals intelectual și favorizarea făptuitorului, într-un dosar de corupție privind derularea unui contract atribuit de Consiliul Județean Iași.

Faptele au legătură cu acordarea unui contract de promovare a județului, prin cerere de ofertă, firmei SC Laser Co SRL Iaşi, în 27 septembrie 2013. Valoarea înțelegerii cu CJ-ul era de 335.000 de lei. Era vorba de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași. Administratorul societății este Letiția Popa, nimeni alta decât fina lui Gheorghe Nichita (PSD), primarul din Iași. Deși suma a fost achitată integral, societatea rudei lui Nichita a realizat doar 11 din cele 16 obligații asumate prin contract.

Complicii

De altfel, Letiția Popa a fost reținută de procurori, alături de alți doi directori din CJ Iași: Carmen Irimescu (șefa Serviciului Proiecte) și Teodora Jinga (șefa Direcției de Proiecte Europene). Una din probleme: nu au fost predate mai multe produse promoționale, printre care 1.000 albume de prezentare a județului Iași, 1.000 de broșuri, 1.000 de DVD-uri, filmul de prezentare a județului Iași . Scripric, acestea apar că au fost predate către CJ Iași.

Procurorii spun că Adomniței ar fi intimidat o echipă de inspectori, care verificau acest contract, „pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproșându-le modalitatea de efectuare a auditului”. „A refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deși i s-a adus la cunoștință, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise”, mai arată DNA.

Pepiniera de demnitari a PNL

De-a lungul timpului, PNL Iași a promovat la București politicieni de frunte. Cei mai cunoscuți au avut probleme cu legea. Controversele i-au urmărit: unii au scăpat, alții au ajuns în penitenciar sau se judecă în libertate.

Relu Fenechiu

Unul dintre liderii care a promovat membrii PNL Iași în Guvern. Execută 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”. A fost deputat și ministru al Transporturilor.

Tudor Chiuariu

Senator și fost ministru al Justiției. Condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul „Poșta Română”. Judecat pentru corupție în „Jaf în codrii României”.

Mihail Vlasov

Este unul dintre veteranii liberali și fost deputat de Iași (2004-2008). Condamnat în prima fază la 4 ani cu executare pentru șpagă. Și-a promovat ginerele, Cristian David, ca ministru de Interne și deputat.

Varujan Vosganian

Este senator de Iași, fost ministru al Economiei. Procurorii DIICOT au cerut Senatului de două ori ridicarea imunității, pentru a fi cercetat în dosarul „Romgaz”. Parlamentarii au respins solicitările.

Radu Prisăcaru

În 2004 a fost numit prefect de Iași și era considerat un liberal de succes. A fost acuzat de mită în 2006, iar anul trecut a fost condamnat la patru ani de închisoare.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: